Amstelveen naar rechter om onrechtmatige verhuur van nieuwbouwwoning

Gepubliceerd:
Laatste update:

Auteur: Gemeente Amstelveen

De gemeente Amstelveen daagt de eigenaar van een appartement in Westhove voor de rechter, omdat zij zich niet heeft gehouden aan de zelfbewoningsplicht die voor de nieuwbouwwoning geldt. Het college treedt hard op tegen het niet naleven van de regels.

De eigenaar weigert de boete van 50.000 euro die haar hiervoor is opgelegd te betalen. Haar advocaat wilde een schikking treffen, maar daar gaat de gemeente niet op in. Daarom volgt nu de gang naar de rechter.

In de koopovereenkomst tussen de eigenaar en woningcorporatie Eigen Haard is de zogeheten zelfbewoningsplicht opgenomen voor het appartement in Westwijk. Dit houdt in dat de huizenkoper verplicht is om minimaal achttien maanden na oplevering zelf in de woning te verblijven. Hiermee wil de gemeente voorkomen dat (nieuwbouw)woningen als huurobject worden opgekocht. Houdt de eigenaar zich hier niet aan en verhuurt hij of zij de woning direct, dan kan een boete van 50.000 euro worden opgelegd.

“In Amstelveen is een groot tekort aan betaalbare koopwoningen”, zegt wethouder Herbert Raat (Handhaving). “Wij hebben daarom regels opgesteld om het direct verhuren van nieuwbouwwoningen door speculanten te voorkomen. Zo willen we ervoor zorgen dat Amstelveners die écht een woning nodig hebben meer kans maken.”

Daarnaast wil de gemeente geen constante aanloop van nieuwe huurders die geen binding hebben met de wijk. Raat: “Wij geven hiermee het signaal af dat woningen zijn bedoeld om in te wonen en dat op de zelfbewoningsplicht altijd wordt gehandhaafd. Als wij merken dat eigenaren zich niet aan onze regels houden, dan treden wij direct op.”

De gemeente kan de zelfbewoningsplicht hanteren als toewijzingscriterium voor het ontwikkelen van een woongebied. De ontwikkelaar verplicht zich deze regel vervolgens aan de koper op te leggen. In dit geval heeft woningcorporatie Eigen Haard in het koopcontract van appartementen  aan de Westhove de plicht tot zelfbewoning als zogeheten derdenbeding opgenomen. Hier tekenen huizenkopers voor.

Fotobijschrift: Voormalig VVE-voorzitter van Westhove en huidig lid VVE Sander Kneppers en wethouder Herbert Raat.

Ga terug