Bijeenkomst Meldpunt Monumenten op 14 februari 2019

Gepubliceerd:
Laatste update:

Auteur: Júlia dos Santos Baptista

Het succes van het Meldpunt Monumenten wordt dit jaar op een bijzondere manier gevierd in het oude schoolgebouw aan de Van Weerden Poelmanlaan nr. 4. Iedereen is welkom op 14 februari 16.30 tot 18.00 uur, graag aanmelden via: meldpuntmonumenten@amstelveen.nl

Inzending 'Parel in Amstelveen'

Amstelveen telt veel monumenten, maar er blijven altijd wat parels verborgen. Daarom heeft de gemeente aan haar inwoners gevraagd welke gebouwen of objecten zij graag als monument willen aanwijzen. Op het tijdelijke Meldpunt Monumenten zijn het afgelopen half jaar maar liefst 72 meldingen binnengekomen. Grote ‘winnaar’ met de meeste meldingen is het oude schoolgebouw aan de Van Weerden Poelmanlaan 4.

Het meldpunt is op verzoek van de gemeenteraad eind juni 2018 opgezet. Tot en met half november konden Amstelveners aangeven welke parels zij het waard vinden om te behouden voor de toekomst.

“Het is geweldig om te zien dat zoveel Amstelveners het belangrijk vinden om objecten met culturele of architectonische waarde te behouden voor de toekomst”, zegt wethouder Herbert Raat (monumenten). “Het historisch besef leeft in Amstelveen en dat is mooi.” Amstelveen telt op dit moment 128 gemeentelijke monumenten, 28 rijksmonumenten en één provinciaal monument.

Volgens de inzenders zijn er in ieder geval nog 36 andere gebouwen en objecten binnen de stadsgrenzen die een monumentenstatus verdienen. Meldingen variëren van woonhuizen tot winkel- en kantoorpanden, maar ook het tracé van de Museumtramlijn, de starthuisjes aan de Bosbaan en een kiosk in het Amsterdamse Bos.

De Vereniging Historisch Amstelveen heeft zich inmiddels over de lijst gebogen en komt binnenkort met een aanbevelingslijst. Daarna stelt de onafhankelijke Erfgoedcommissie van de stichting Mooi Noord-Holland hieruit een lijst samen van monumentwaardige gebouwen of objecten. Deze wordt vervolgens voorgelegd aan het college.


Ga terug