Coronanieuws
Blaastest haalt mensen zonder corona uit teststraat
Rubriek: Coronanieuws
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: NOS
Breathomix heeft een blaastest ontwikkeld die snel kan vaststellen dat iemand geen corona heeft. Dat meldt de NOS. Het apparaat detecteert deeltjes in de lucht die mensen uitademen. De ademtest heeft een tijd als proef meegedraaid in een teststraat in Amsterdam.
Ruim 1800 mensen deden de test voorafgaand aan de wattenstaatjestest, schrijft de NOS. Van hen hadden er zo'n 1350 na de blaastest al direct naar huis gekund. Het apparaat kan een coronabesmetting in driekwart van de gevallen met zekerheid uitsluiten, blijkt uit onderzoek van de GGD Amsterdam, het Franciscus Gasthuis & Vlietland en het LUMC.
Uitslag binnen een minuut
Wie niet besmet is, hoort dat meteen. Het ministerie van Volksgezondheid heeft honderden van de apparaten besteld bij het bedrijf uit Leiden. Het apparaat kan niet vaststellen of iemand wel corona heeft, daarvoor is nog de wattenstaafjestest nodig. Toch zou veelvuldig gebruik van de ademmeter een enorme verlichting voor de teststraten betekenen. De blaastest duurt nog geen minuut. Men moet zo'n 30 seconden in het apparaat ademen en dan nog een aantal seconden wachten voordat de uitslag er is. Het apparaat van Breathomix was volgens de NOS eigenlijk ontwikkeld om aandoeningen zoals astma, COPD en kanker op te sporen. Maar nu is dus gebleken dat het ook werkt voor covid-19.
Hoe werkt het precies?
De ademtest detecteert deeltjes in lucht die mensen uitademen. De lucht die zieke mensen uitademen is namelijk anders dan die van gezonde mensen. 'De ademtest meet 'vluchtige organische componenten', dit zijn hele kleine deeltjes die vrijkomen als we uitademen', legt internist-infectioloog Geert Groeneveld van het LUMC uit tegenover de NOS. 'Het apparaat analyseert deze samenstelling en stelt na een correctie van de omgevingslucht vast of iemand een bepaalde ziekte heeft of niet.'
De coronablaastest, die de druk op teststraten flink zal moeten verminderen, kan vanaf november worden ingezet, meldt minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge donderdag via het NOS journaal.