Corona veilig stemmen: 3 dagen voor Tweede Kamerverkiezingen in 2021
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: Binnenlands Bestuur
Nederlanders kunnen volgend jaar niet op één, maar op drie verschillende dagen naar de stembus om een nieuwe Tweede Kamer te kiezen. Voor 70-plussers die vanwege corona de gang naar het stemlokaal niet aandurven, wordt het mogelijk om per post hun stem uit te brengen, zei minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) vrijdag na afloop van de ministerraad.
Wet aangepast
Ollongren is al langer bezig de wet aan te passen om de Tweede Kamerverkiezingen in coronatijd veilig te laten verlopen. Zo stelde ze eerder al voor om het aantal volmachtstemmen dat mensen namens een ander kunnen uitbrengen te verhogen, van twee naar drie. Dat wetsvoorstel van de minister werd onlangs al aangenomen door de Kamer, maar er waren meer wensen. Het plan om 70-plussers per post te laten stemmen kwam uit de koker van het CDA.
Geen negatieve invloed van corona
D66-Kamerlid Joost Sneller opperde om stemlokalen meer dan één dag de deuren te laten openen. Dat gaat gebeuren, maar het geldt niet voor alle stembureaus. In gemeenten met minder dan 10.000 kiezers zal er één lokaal opengaan op de maandag en dinsdag voor de verkiezingen. Dat loopt op bij grotere gemeenten, tot twintig bij de G4 (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag). 'Het gaat echt om spreiden', zegt Ollongren. 'We willen dat iedereen gaat stemmen, dat de opkomst niet negatief wordt beïnvloed door corona.'
Campagne voor jongere stembureauleden
De minister benadrukt dat 'gemeenten dit aankunnen', maar hamert er tegelijkertijd op dat er veel mensen nodig zullen zijn om de verkiezingen tot een succes te maken. Zo krijgt elk stembureau vier leden, waar het er normaal drie zijn. Daar komt bij dat stembureauleden vaak oudere mensen zijn, die vanwege corona huiverig kunnen zijn die taak volgend jaar weer te vervullen. 'We gaan een grote campagne voeren om te zorgen dat mensen zich melden. Jongere mensen, studenten. We willen allerlei bronnen aanboren. Ik ben ervan overtuigd dat er veel enthousiasme is om dit te doen', aldus de minister.
Reële compensatie
De organisatie van de Tweede Kamerverkiezingen is voor gemeenten een grote operatie. Om de verkiezingen goed en veilig te kunnen organiseren, hebben gemeenten in september een financiële compensatie van 30 miljoen euro gekregen. Voor de kosten die de aanvullende maatregelen met zich meebrengen, zullen gemeenten ook een reële compensatie ontvangen. (Redactie/ANP)