Coronaproof kledingruilen is duurzaam en sociaal!
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: Kettingkledingruil/MijnAmstelveen
Overal in Nederland worden kledingruilkettingen opgezet. Een paar duizend mensen doen al mee. Een kledingkettingruiltas: een tas vol tweedehands kleren die van deur naar deur reist in Jouw stad. Een manier om duurzaam en coronaproof een nieuwe outfit bij elkaar te sprokkelen.
Nichon Glerum is één van de initiatiefnemers van de ketting kledingruil, die begon in Amsterdam-Noord, maar inmiddels al in veel steden is overgenomen.
Van idee naar uitvoering
“Het begon ermee dat Eline de Groot een tas vol kleding klaar had staan voor de volgende kledingruil, maar die kwam er nooit in verband met corona. Toen ontstond het idee om de tas langs verschillende adressen te laten reizen. Je haalt eruit wat je wilt hebben en stopt er iets in terug waar je zelf op uitgekeken bent. Floortje Halters heeft toen razendsnel een route en systeem op poten gezet. Inmiddels hebben we 60 adressen in ons ruilclubje en circuleren er 12 tassen, want zo’n tas moet wel een beetje te tillen zijn.”
Iedereen houdt zo’n tas een paar dagen in huis, zodat je er op je dode gemak door heen kan gaan. Er zijn mensen, die dat eigenlijk veel relaxter ruilen vinden dan op een fysieke kledingruil waar iedereen door elkaar heen rent om te passen. Eens in de twee weken krijg je ongeveer een tas in huis, maar als je even pauze wil kan je dat natuurlijk gewoon aangeven. Je bent ook niet verplicht om er iets uit te halen of er weer iets in te doen.”
Kleren ruilen is duurzaam en sociaal
Het besef bij veel mensen is aanwezig dat het niet nodig is om telkens maar nieuwe kleding te kopen. Door de coronapandemie hebben velen al een stap in de goede richting gezet door weinig aan te schaffen.
Wil je snel met een groep vrouwen met een initiatief starten, zet dan het idee op verschillende Facebookpagina’s. Zo kom je er achter of er animo voor is. Bovendien is het duurzaam. In plaats van het weggooien van oude spullen en nieuwe outfits aan te schaffen, worden kledingstukken hergebruikt.
Wil jij ook een ketting kledingruil opzetten? Nichon heeft een handige handleiding geschreven, die je daarbij helpt. Je kan je ook opgeven voor een bestaande ketting: kijk hier voor meer info.
in veel steden zijn er kettingen gestart