Coronanieuws

GGD Amsterdam update Coronavirus 15 maart 2020
Rubriek: Coronanieuws
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: GGD
Amstelveen - De GGD Amsterdam houdt alle ontwikkelingen bij op het gebied van COVID-19, het coronavirus. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met het RIVM en zorgverleners, die (vermoedelijke) besmettingen bij de GGD melden. Via deze nieuwspagina van de gemeente Amsterdam kunt u de nieuwste ontwikkelingen volgen.
Wat als u klachten heeft?
Neem alleen bij ernstige klachten telefonisch contact op met uw huisarts. Dat betekent als u koorts ( meer dan 38 graden Celsius) heeft én u hoest of benauwd bent. Bekijk voor de meest actuele informatie de website van het RIVM.
Toch nog vragen over het coronavirus?
Bel het publieksinformatienummer van de Rijksoverheid: 0800-1351.
Wat doet de GGD?
Sinds 27 januari 2020 geldt er een meldplicht en moeten zorgverleners bij het vermoeden van een besmetting dit melden bij de GGD.
Meer weten over de voorbereiding van de GGD
Achter de schermen werkt de GGD Amsterdam hard om voorbereid te zijn op een grote toename van het aantal patiënten met het nieuwe coronavirus. Hiervoor werkt de GGD Amsterdam nauw samen met onder meer huisartsen, ziekenhuizen, ambulancediensten, instellingen voor langdurige zorg en laboratoria in de regio Amsterdam/Amstelland. Er is nog veel onbekend over het nieuwe virus. De GGD bekijkt elke dag opnieuw de laatste ontwikkelingen en houdt contact met het RIVM.
Meldingsplicht
Als een huisarts of arts in het ziekenhuis vermoedt dat een patiënt ziek is door het nieuwe coronavirus, dan moet de arts dat melden aan de GGD. Dit noemt men een “meldingsplicht”. De meldplicht geldt ook voor de laboratoria. De GGD helpt de arts bij het beoordelen hoe groot de kans is op het nieuwe coronavirus en of laboratoriumonderzoek nodig is. Daarbij volgt de GGD de richtlijnen van het RIVM.
Verdenking nieuw coronavirus
Als een persoon in aanmerking komt voor een test op het nieuwe coronavirus, dan wordt laboratoriumonderzoek gedaan. Er wordt daarvoor slijm achter uit de keel en neus afgenomen met een wattenstok. Als iemand erg ziek is, gebeurt dit in het ziekenhuis. Als iemand niet zo ziek is, doet een medewerker van de GGD of een huisarts dit thuis. Het duurt ongeveer 24 uur voordat de uitslag van dit onderzoek bekend is.
Contactonderzoek
Als er bij een persoon het nieuwe coronavirus is vastgesteld vraagt de GGD aan de patiënt of familielid om via een brief van GGD de kwetsbare contacten van deze persoon te waarschuwen zodat zij extra alert zijn op hun gezondheid.
Dagelijks overleg
Het team Algemene Infectieziektebestrijding van de GGD Amsterdam bekijkt elke dag opnieuw de laatste ontwikkelingen en houdt contact met het RIVM. Ook informeert de GGD de burgemeesters in de regio als dat nodig is.
Binnen de Veiligheidsregio stemt de GGD/ GHOR af met de zorginstellingen over de benodigde maatregelen om een toestroom van patiënten op te kunnen vangen.
Meer informatie
De meest recente informatie, is te vinden op de RIVM-website en de Rijksoverheid. Op de site van de Rijksoverheid staan ook de antwoorden op uw vragen over reizen van en naar het buitenland.
Voor de actuele informatie voor huisartsen, zie onze pagina voor huisartsen.