Activiteiten en Cultuur
Kampbewoners uit voormalig Nederlands Indië vertellen hun verhaal
Rubriek: Activiteiten en Cultuur
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: Han Sinke Ateliers 2005
In Ateliers 2005 worden op zondag 25 oktober en zaterdag 31 oktober van 15.00 – 17.00 uur een lezing gegeven over de Japanse bezetting gedurende de 2e wereldoorlog uit voormalig Nederlands Indië.
Op zondag 25 oktober komt schrijfster en oud-docent scheikunde Marjan Bruinvels. Marjan, geboren in 1935 in Batavia, had een gelukkige jeugd tot de Tweede Wereldoorlog uitbrak en Java werd bezet door de Japanners. Toen veranderde alles. Marjan: “De Jap schreef: Het is in uw eigen belang, u wordt ter bescherming opgesloten in omheinde wijken. Met mijn moeder en zuster zat ik in de kampen Tjideng, Tangerang en Adek”.

In die laatste twee woonden zij, als joods gezin, in de joodse afdeling. Marjan overleefde in korte tijd kinkhoest, waterpokken, malaria en dysenterie. Aan boord van de Oranje verliet zij als 11-jarige in 1947 haar geboorteland. “Ik moest heel hard huilen. Want dan sta je op dat schip, dan denk je… nooit meer, alle poezen zijn weggegeven, hoe moet dat met mijn eend? Ik kan vast nooit meer terug. En toen wisten we nog niet eens hoe rot het in Nederland was. Hoe lelijk ze hier deden tegen mensen uit Indië.”
Honderden malen vertelde Marjan als gastdocent op scholen en elders het verhaal over haar kindertijd. Zij vond en vindt dan altijd een ademloos gehoor. Heel graag deelt zij haar persoonlijke verhaal nogmaals met ons in Amstelveen. Want hoe ziet het dagelijks leven eruit in een kamp? En hoe leerde je eigenlijk lezen en schrijven zonder pen, papier en school? U hoort het op 25 oktober. Alle volwassenen met of zonder kinderen vanaf 10 jaar zijn welkom. In verband met corona is vooraf reserveren via de website noodzakelijk.
Reserveren via:
Tevens is de expositie in de weekenden (t/m 1 november) te bezoeken van 14.00 – 17.00 uur.