
Klimaatadaptie
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: AVA
Klimaatadaptie is steeds belangrijker voor onze buitenruimte. Alle Nederlandse gemeenten moeten in 2020 over klimaatadaptiebeleid beschikken.
Amstelveen gaat zich dit jaar dus buigen over twee thema’s: wateroverlast en hitte- en droogtestress. De raadsleden gaven op 2 maart jl. alvast hun input voor nieuw beleid klimaatadaptie.
Michel Becker was daarbij namens AVA aanwezig en reageerde op de verschillende stellingen.
Een samenvatting daarvan.
Er komt een nationaal deltaplan. Zo’n soort plan is ook nodig op plaatselijk niveau en neem daarin ook de mogelijkheden van waterstofgebruik mee. Grote droogte kan op wegen en paden voor onveiligheid zorgen. Dat moeten we niet willen. Er moet dan meer geïnvesteerd worden in ander wegdek waardoor regenwater weg kan lopen en mogelijk opgeslagen kan worden. Voortuinen kun je niet verplicht vergroenen. Maar je kunt dit wel stimuleren, en b.v. niet als parkeerplaats laten gebruiken. Het Stadshart blijkt de warmste plek van Amstelveen, heeft de gemeente hier een economische rol? Nee, maar wel een ecologische rol om in samenspraak en gedeelde kosten met de ontwikkelaar (verticaal) te vergroenen. Kun je huiseigenaren verplichten tot isolatie tegen kou en warmte, alsmede een actuele waterhuishouding? Nee, maar wel stimuleren daaraan mee te doen en bij ontwikkeling van nieuwbouw in de eisen stellen en meenemen bij prestatieafspraken. Regenwater moet niet meer in het riool, maar apart afgevoerd en opgeslagen. Dat mag niet leiden tot verhoging van de rioolbelasting, maar moet projectmatig begroot worden.