
KLM moet overleven: 'Kleiner en goedkoper'
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: Luchtvaartnieuws
Amstelveen - KLM Groep kondigt aan de komende jaren bijna 5.000 voltijdsbanen te schrappen. Deze mededeling volgde na het bekend gemaakte verlies van 768 miljoen euro in het eerste half jaar van 2020. Door eerdere maatregelen in de vorm van het niet-vernieuwen van tijdelijke contracten en de Vrijwillige Vertrekregeling verdwijnen er al zo’n 3.500 banen. Voor 1.500 banen moeten volgens KLM “alternatieve oplossingen” gevonden worden.
Dit betreft tot vijfhonderd arbeidsplaatsen bij het grondpersoneel, driehonderd bij het cabinepersoneel en driehonderd bij de vliegers. Daarnaast verdwijnen zo’n vierhonderd banen bij KLM-dochterondernemingen en Air France-KLM-groepsfuncties. Hoe de reorganisatie er bij Transavia en Martinair gaat uitzien kon KLM-topman Pieter Elbers nog niet zeggen.
Door het niet-vernieuwen van tijdelijke contracten schrapte KLM al eerder 1.500 FTE. Door de Vrijwillige Vertrekregeling komen nog eens 2.000 fte te vervallen. Daarnaast is er voor onder andere pensioneringen in 2020 en 2021 ook nog natuurlijk verloop (500 FTE). Maar om de beoogde reductie te realiseren moeten dus nog eens zo'n 1.500 banen extra sneuvelen bij KLM Groep.
Maar met een 'kleiner' KLM wordt nog niet voldaan aan de voorwaarden van het steunpakket van 3,4 miljard euro. Het moet ook 'goedkoper'.
KLM gaat daarom de komende tijd nauw samenwerken met de vakbonden aan een sociaal plan. Het is al in gesprek gegaan met de Ondernemingsraad over het verder vormgeven van de herstructurering. Hierin worden ook de verdere uitwerking van de voorwaarden van de Nederlandse overheid bij het verstrekte financieringspakket opgenomen. Het reorganisatieplan moet in oktober gepresenteerd worden.
KLM verkeert in een "ongekende crisis" sinds de uitbraak van het COVID-19-virus begin 2020. De vooruitzichten zijn dat de weg naar herstel lang zal zijn en veel onzekerheden kent.
Foto: Reismedia