Duurzaamheid en Natuur

Lekker lokaal koken met producten uit provincie Noord-Holland
Rubriek: Duurzaamheid en Natuur
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: Provincie NH
Koken met lokale ingrediënten. Lekkerder, vaak duurzamer, en je steunt de Noord-Hollandse boer. Daarom: een geheel vegetarisch Noord-Hollands menu dat jij kunt maken in je eigen keuken. De recepten in het menu zijn gemaakt door culinair journalist Laura de Grave.
8 jaar geleden begon haar carrière met een kijkje nemen in de keuken bij anderen en daarover schrijven. Zo leerde ze spelenderwijs steeds meer over eten. Al snel mocht ze schrijven voor het tijdschrift van chefkok Jamie Oliver. Sindsdien heeft ze voor tal van kranten en tijdschriften geschreven.
Laura is ook mede-auteur van het studiemateriaal van de opleiding chefkok. “Pas toen durfde ik mezelf écht culinair journalist te noemen.” Daarna stond er een uitgever op haar stoep. “Of ik niet een kookboek wilde schrijven.” Dat werd het Amsterdam Kookboek. “Ik ging weer aan de slag zoals in het begin: bij boeren en chefs langs gaan om een kijkje achter de schermen te geven.”
De volgende stap werd het Nederland Kookboek. Voor dit boek reed Laura met haar elektrische motor door het hele land om smaakvolle recepten te achterhalen. Tijdens het maken van dit boek, realiseerde ze zich waarom koken met lokale ingrediënten zo belangrijk is. “Het is om te beginnen meestal duurzamer, omdat het product minder ver heeft gereisd. Maar het is ook gewoon lekkerder”, zegt Laura lachend. “Verder vind ik het goed Nederlandse boeren te steunen. Zo kunnen zij hun geld weer stoppen in duurzame productie. Juist in deze tijd, met corona en de boerenprotesten, is het belangrijk te laten zien dat we achter ze staan. Ik geloof dat in ruil daarvoor ons eten best wat duurder mag zijn.”
Voor het menu gaan naar https://magazine.noord-holland...
Lees meer verhalen in het &Holland magazine, januarinummer 2021