
Maatregelen n.a.v. de corona-crisis gericht op maatschappelijke voorzieningen in Amstelveen
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: Gemeente
De gemeenteraadsleden zijn op 14 april geinformeerd door het College over de lokale maatregelen n.a.v. de corona-crisis gericht op maatschappelijke voorzieningen.
Op 8 april 2020 hebt u unaniem besloten tot een pakket aan lokale maatregelen in het licht van de corona-crisis. De maatregelen zijn bedoeld om onherstelbare schade te voorkomen. De door het rijk genomen maatregelen ter indamming van de gezondheidscrisis hebben een enorme invloed op iedereen in Amstelveen. Vandaar dat de raad en het college naast diverse maatregelen die bijvoorbeeld al door het kabinet zijn getroffen, zich inspannen om het goede van Amstelveen te behouden en om de leefbare stad die Amstelveen is, gedurende en na de crisis overeind te houden. De maatregelen die de gemeente treft zijn daarom ingestoken vanuit de volgende vragen: waar komt de (potentiële) klap het hardst aan, waar kan de grootste schade voor Amstelveen ontstaan en waar is de gemeente nodig om te ondersteunen?
Het spreekt voor zich dat ons maatschappelijk middenveld – de sportclub, de culturele instelling, de welzijnsactiviteiten van bewonersgroepen – zwaar getroffen worden. De kern van sport, cultuur en welzijn zijn ‘samenkomen’. Nu dat nauwelijks nog kan, is er allereerst een groot gemis aan competitie en oefening, aan creativiteit, schoonheid en kunstzinnigheid en aan onderlinge samenhang en steun. Ambities moeten bijgesteld, sommigen worden
teruggeworpen op zichzelf, programma’s worden uitgesteld of afgesteld.
Hoewel er in Amstelveen mooie initiatieven zijn die maken dat cursisten thuis digitaal les krijgen, dat mensen vanuit de eigen woning toch samen spelen en dat buurtbewoners op andere wijze een hart onder de riem wordt gestoken, is de harde waarheid tegelijk dat een aantal van onze mooie en gewaardeerde voorzieningen het financieel zwaar krijgen. U hebt daarover kunnen lezen in een aan u gerichte brief van de samenwerkende culturele instellingen van 7 april jl. Zij verwachten op basis van een eerste inventarisatie flinke inkomstenderving. Voor sportvoorzieningen professioneel en vrijwillig - en voor welzijnsvoorzieningen geldt in min of meerdere mate hetzelfde
In deze crisis waarvan het verloop ongewis is en waarin iedereen op de proef wordt ge-steld, is een goede balans tussen snel, gericht en wendbaar van belang. Op basis van de door uw raad op 8 april 2020 genomen besluiten over lokale maatregelen, inclusief het amendement, zet het college de volgende zaken in werking:
- Huurders van gemeentelijke vastgoed kunnen er voor kiezen om de huurbetaling een half jaar op te schorten. Dit biedt direct financiële ruimte aan vele, voor onze gemeente belangrijke, gesubsidieerde maatschappelijke voorzieningen en – daar staan wij op – via hen ook aan non-profit onderhuurders van hen;
- Het college zal op korte termijn een regeling vaststellen op basis waarvan lokale sport- cultuur en welzijnsvoorzieningen extra liquiditeit kunnen vragen als hun bedrijfscontinuïteit wordt bedreigd als gevolg van de corona-crisis. Aanspraak op liquiditeit kan gehonoreerd worden als de aanvrager alles doet om de schade te beperken, bijv. door uitgaven te verminderen en gebruik te maken van rijksregelingen in het kader van de crisis. Deze regeling is daarmee complementair aan andere maatregelen. Deze regeling staat ook open voor aanvragen van voorzieningen die geen huurder zijn van de gemeente en/of die geen subsidie ontvangen.
Opschorting van huur en verstrekking van extra liquiditeit zijn vooralsnog van voorlopige aard. Op een later moment, voor gesubsidieerde voorzieningen denken wij aan de besluit-vorming over de vaststelling van de jaarsubsidies 2020 rond medio 2021, zal het college beoordelen of huur alsnog betaald kan worden en of verstrekte liquiditeit omgezet kan worden in een vastgestelde subsidie.
Voor gesubsidieerde instellingen geldt verder dat bij de vaststelling van subsidies over 2020 coulant zal worden omgegaan met lagere prestaties vanwege de crisis.
Het college heeft op basis van de eerste, ruwe inventarisaties van de schade van voorzieningen € 2,4 mio uit het door de raad beschikbaar gestelde noodbudget gereserveerd voor beperking van de negatieve impact en voor het voorkomen van onherstelbare schade aan onze maatschappelijke voorzieningen (sectoren sport, cultuur en welzijn) tot 1 juni 2020.
Als de gezondheidscrisis en de maatregelen van het kabinet langer voortduren en bijvoorbeeld tot 1 september a.s. de werking van deze voorziening ernstig beperkt, zal het college dit budgetplafond als nodig verhogen. Naast financiële bijstelling zullen de uitwerking en uitvoering van de maatregelen op zo’n manier opgezet worden dat aanpassing van de algemene regeling en maatwerk t.a.v. individuele situaties mogelijk blijft.
Over de uitvoering van de op maatschappelijke voorzieningen gerichte maatregelen en over de situatie van onze instellingen zullen wij u regelmatig op de hoogte houden.