Projecten en Wonen

Helft Amstelveners wil verhuizen
Rubrieken: Projecten en Wonen, Gemeente en Politiek
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: AmstelveenBlog, Johan Bos
De helft van de Amstelveners wil binnen twee jaar verhuizen, een derde ‘eventueel’. Dat blijkt uit de tweejaarlijkse stadspeiling van de gemeente, die toch een 8,1 (in 2019 een 7,9) voor de wijk waarin men woont opleverde. Drie van de tien inwoners zijn gedoemd mantelzorg te verrichten en meer dan driekwart van die mantelzorgers doet dat al meer dan een jaar.
Overigens voelt meer dan de helft van hen zich niet overbelast, veertig procent wel en door de coronacrisis nam die last nog toe.
Online
Bijna twee procent van de bevolking nam aan de peiling deel (1845 mensen), maar dat aantal werd uitgebreid met 643 vaste panelleden van de gemeente, waardoor het percentage hoger uitviel. Overigens waren er zesduizend mensen boven de achttien jaar voor de stadspeiling aselectief uitgenodigd. Van de jeugd onder die leeftijd ontbreekt dus de mening. 92% van de respondenten deed online mee.
Wonen
Vooral jongeren van 18 tot 24 jaar blijken ontevreden over hun woning. Zij vinden die te klein, slecht onderhouden en sfeerloos. Daar staat tegenover dat negen van de tien respondenten zichzelf prettig vinden wonen, iets meer dan twee jaar geleden. Maar nog altijd vindt elf procent zijn woning te klein en acht procent die slecht onderhouden is.
Van degenen die willen verhuizen is 46 procent op zoek naar een huurwoning en 78 procent naar een koopwoning. Meer dan de helft van de huurders zoekt een woning waarvoor huurtoeslag mogelijk is (55%). Van de kopers zoekt 42% een woning boven de 4,5 ton.
Twee van de vijf inwoners bewonen volgens de stadspeiling een rijtjeshuis en een kwart een flat. Ruim driekwart van de woningen zijn gebouwd voor het jaar 2000.
Website
De belangstelling voor de gemeentelijke website, die beoordeeld wordt net 7,5, is de laatste twee fors gegroeid: van 13 tot 47 %, die informatie graag via die site krijgt, ,aar het gaat dan voornamelijk om verstrekking van paspoorten en rijbewijzen, de openingstijden van het raadhuis of het afvalbrengstation. Verder willen de meesten worden geïnformeerd over de gemeente via de twee huis-aan-huisbladen (AN en AmstelveenZ).
Burgemeester Tjapko Poppens zegt het belangrijk te vinden dat de bestuurders weten hoe inwoners wonen in Amstelveen ervaren. “De peiling geeft ons ook een beeld van wat inwoners als minder positief ervaren en wat hen bezig houdt, zodat wij daar beter op kunnen aansluiten met onze dienstverlening en beleidsplannen.”
Bereikbaarheid
De bereikbaarheid per auto, fiets en het openbaar vervoer worden alle drie hoger gewaardeerd dan in 2019. De waardering voor het OV was zelfs een punt hoger (7,5) dan in 2019, waarschijnlijk door de ombouw van de Amstelveellijn en het vervangend busvervoer. Ook de verkeersveiligheid in de buurt is verbeterd volgens de deelnemers aan de peiling, hoewel ‘te hard rijden’ nog steeds voorkomt.
Veiligheid
Amstelveners zijn over het algemeen tevreden over hun leefomgeving, constateert de gemeente, maar vinden dat hondenpoep en zwerfvuil voor veel overlast zorgen. Ook melden zij dat er meer dingen in de buurt kapot zijn en dat de wegen bij winterweer minder goed begaanbaar zijn. Buurtvoorzieningen zoals winkels, groen en parkeergelegenheid worden goed gewaardeerd.
Corona
De coronapandemie heeft effect op Amstelveense inwoners. Een deel van de inwoners ervaart meer onrust of stress en een derde voelt zich eenzamer. Mensen zijn bezorgder over de gezondheid van familieleden, meer dan over hun eigen gezondheid. Meer inwoners zijn gaan sporten.
De stadspeiling geeft ook een beeld van hoe inwoners aankijken tegen zaken zoals afvalscheiding, wat zij doen om duurzamer te wonen of zij als vrijwilliger of mantelzorger op de hoogte zijn van de voorzieningen, van welke voorzieningen zij gebruik maken en in hoeverre zij tevreden zijn over communicatie van de gemeente.
Het hele rapport staat op: https://www.amstelveen.nl/data..