
Professionele tolken nog altijd onvoldoende ingezet door gemeente
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: SP, Marina Casadei
De fractie van de SP heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college over de inzet van professionele tolken ten behoeve van buitenlandse cliënten waaronder statushouders.
De SP-hulpdienst staat veel anderstalige gezinnen bij. Veelal gezinnen die zijn aangewezen op een uitkering volgens de Participatiewet en die te maken krijgen met gemeentelijke klantmanagers en werkmakelaars. Als mensen de taal nog onvoldoende beheersen is de inzet van een professionele tolk daarom van het grootste belang om te voorkomen dat er miscommunicatie ontstaat.
Maar in Amstelveen wordt dit vaak niet gedaan, waardoor cliënten van de afdeling Werk en Inkomen nog altijd onvoldoende begrijpen wat er wordt gecommuniceerd. Ook worden nog altijd stukken ter ondertekening aan hen voorgelegd die niet zijn vertaald door een tolk. Omdat zij de inhoud niet begrijpen kunnen zij in de problemen komen, bijvoorbeeld doordat zij niet weten wat zij wel of niet moeten melden aan hun klantmanager.
Jonge kinderen worden als tolk ingezet
Raadslid Marina Casadei: “Van medewerkers van de hulpdienst hoor ik regelmatig dat bij de gemeente gesprekken worden gevoerd met anderstaligen zonder tolk of met een bekende van de cliënt die voor het gemak als tolk wordt ingezet. Vaak zijn dat mensen die zélf de Nederlandse taal nog onvoldoende machtig zijn. Maar wat voor ons werkelijk de druppel is die de emmer doet overlopen is dat met regelmaat jonge kinderen in de basisschoolleeftijd worden ingezet om te tolken voor hun ouders. En dan gaat het over de financiële situatie van het gezin, de mogelijkheden van de ouders om wel of niet te werken en andere zaken waar kinderen zich niet mee bezig horen te houden.”
De SP vindt dat de gemeente per direct moet stoppen met het misbruiken van jonge kinderen door ze te laten tolken. Het gaat er bij ons niet in dat dit een van de werkinstructies is voor de afdeling Werk en Inkomen. Ook het Werkplein AA moet beter weten. Kinderen van statushouders komen met hun vader en moeder uit oorlogsgebieden en hebben genoeg traumatische ervaringen. Zij moeten in Nederland onbezorgd naar school kunnen gaan en kind kunnen zijn. Dat ze worden belast met zaken als de financiële situatie van hun ouders is beschadigend en druist in tegen de rechten van het kind. Het lijkt de SP verstandig dat ook de kinderombudsman zich over deze schendingen van het Kinderrechten verdrag uitspreekt.”
====================
Amstelveen, 6 april 2021
Schriftelijke vragen conform art. 36 van het Reglement van Orde voor vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad gemeente Amstelveen.
Onderwerp: Inzet tolken bij Werkplein AA en afdeling Werk en Inkomen
Inleiding:
Vrijwilligers van de hulpdienst die anderstalige cliënten ondersteunen ervaren dat professionele tolken vaak niet worden ingezet bij belangrijke gesprekken met bijvoorbeeld klantmanagers en werkmakelaars. Soms worden er vrijwillige tolken ingezet uit het eigen netwerk die zelf de Nederlandse taal nog onvoldoende machtig zijn. Ook de inzet van jonge kinderen blijkt regelmatig voor te komen.
Hierdoor wordt de communicatie met cliënten bemoeilijkt en ontstaan er misverstanden die nare gevolgen voor de cliënten kunnen hebben en die voorkomen hadden kunnen worden. Dat is de aanleiding voor de SP om de onderstaande vragen te stellen aan het college:
Vragen:
1)Van welke professionele tolkenorganisatie maakt de gemeente Amstelveen gebruik als er telefonische tolken nodig zijn bij gesprekken met anderstaligen?
2) Wat is de werkinstructie aan klantmanagers van de afdeling werk en inkomen c.q. de werkmakelaars van het Werkplein ten aanzien van de inzet van professionele tolken ten behoeve van hun cliënten?
3) Is er een budget vastgesteld voor de inzet van deze tolken? Zo ja, hoe hoog is dit budget op jaarbasis? Zo niet, waarom niet?
4) Wat zijn de kosten geweest voor de inzet van tolken in de jaren 2018, 2019, 2020 en het eerste kwartaal van 2021? Is er op enig moment sprake geweest van overschrijding van het beschikbare budget?
5) Is het de wethouder bekend dat er met enige regelmaat het verzoek om inzet van een professionele tolk wordt geweigerd? Zo ja, om welke redenen mag de inzet van een tolk worden geweigerd? Spelen de verwachte onkosten hierbij een rol?
6) Is het de wethouder bekend dat door klantmanagers met regelmaat minderjarige kinderen in de basisschoolleeftijd worden ingezet als tolk, waarbij zij vragen moeten beantwoorden over bijvoorbeeld het banksaldo van hun ouders en hun belastbaarheid om te werken?
7) Is de wethouder het eens met de SP dat dit per direct moet stoppen, omdat jonge kinderen die veelal in armoede leven hiermee niet mogen worden belast omdat dit ze kan beschadigen?
8) Is de wethouder het met de SP eens dat er bij gesprekken over inkomen, plannen van aanpak, belastbaarheid, etc. en in situaties waarbij de cliënt stukken moet ondertekenen altijd een professionele tolk moet worden ingezet? Dit om miscommunicatie met cliënten die de Nederlandse taal onvoldoende machtig zijn te voorkomen?
Met vriendelijke groet,
Marina Casadei.