Activiteiten en Cultuur

Sint-Maarten Anders!
Rubriek: Activiteiten en Cultuur
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: Gemeente Amstelveen
11 november is de dag dat mijn lichtje branden mag. Jazeker, lichtjes mogen branden tijdens Sint-Maarten. Maar zingend langs de huizen met een lampion om snoep te scoren? Nee, dit jaar even niet. Wel leest u hieronder tips voor het vieren van Sint Maarten Anders!
Volgende week woensdag is het 11 november 2020! En op 11 november is het Sint-Maarten. Dan lopen onze kinderen langs de huizen, zingen een liedje en krijgen een snoepje. Zo ging dat altijd. Maar dit jaar dus even niet. Het aantal coronabesmettingen in de regio Amsterdam-Amstelland neemt nog steeds toe. De Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland roept op om Sint-Maarten niet op straat te vieren. We hopen dat alles volgend jaar weer is zoals het was. Als iedereen zich aan de maatregelen houdt, krijgen we het virus sneller onder controle.
Vier Sint-Maarten Anders!
En nu het betere nieuws: u zou namelijk natuurlijk dit jaar samen met uw eigen kind ook op een ándere manier Sint-Maarten kunnen vieren… Sint-Maarten Anders dus. Wat dacht u van de volgende suggesties:
- U zou uw kind liedjes aan uw eigen voordeur kunnen laten zingen. Gewoon, voor ú. Beloon dat met een snoepje, of ‘iets gezonds’ natuurlijk! Net wat u het beste vindt. Want dit jaar heeft u dat helemaal zelf in de hand.
- Sint Maarten ging oorspronkelijk eigenlijk niet om snoep. Hoe zat het dan? Volgens de legende was Maarten een jongen in het leger in Frankrijk. Op een avond ontmoette hij een schaars geklede bedelaar. Maarten vond dat zielig, trok zijn mantel uit en hakte die met zijn zwaard in twee stukken. De ene helft hield hij, de andere gaf hij aan de bedelaar. Dat is nog eens naastenliefde. U kunt uw kinderen dit jaar dit verhaal eens een keer uitgebreid vertellen.
- Bij Sint Maarten horen lampionnen. Vroeger werden er wel lampionnen gemaakt door suikerbieten uit te hollen. Of je bouwde een lampion van papier-maché, oftewel papierpulp. Hoe? Dit moet u zelf even opzoeken, want de technieken verschillen. Hier komt het ongeveer op neer: papiersnippers mengen met lijm, en lekker kneden. Het is een fijn kliederklusje dus. Smeer dit plakgoedje uit over de ballon en laat dit drogen. Dit kan wel een dag duren, dus begin alvast op 10 november.
Droog? Versieren maar! Maak gaten en beplak dat aan de binnenkant met doorzichtig gekleurd. Versieren maar! En als laatste: lichtje erin. - Speel ‘een snoepjesspel’. Bijvoorbeeld snoepjesmemory. De regels: koop verschillende soorten snoepjes en plastic bekertjes. Leg verschillende snoepjes onder een aantal bekertjes op hun kop. Om de beurt mag iemand 2 bekers omdraaien. Vind je 2 gelijke snoepsoorten, dan mag je die opeten. (Dit spel kunt u ook spelen met groente. We zeiden al; dit jaar heeft u dat helemaal zelf in de hand.)
- Zingen binnen is niet verboden. Dus waarom niet de hele avond binnen Sint-Maarten liedjes zingen? Of beter: maak daar een familie-karaoke van. Google daar maar eens op.
- Wat met Pasen kan, kan ook met Sint-Maarten. Het is donker deze tijd van het jaar, dus versier uw balkon of tuin uitbundig met lampjes. Sint Maarten gaat immers ook over licht. Verstop snoepjes… en zoeken maar.
Corona en de komende feestdagen
Meer informatie over corona en de komende feestdagen is te lezen op de website van de Rijksoverheid.