Sport
Toekomst De Meerkamp zit vol uitdagingen en veel perspectief
Rubriek: Sport
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: AmstellandNieuws Nol de Vries
Menno Valk, 59 jaar, doorgewinterd exploitant van zwembaden én sinds 1 juni van dit jaar de nieuwe – en naar eigen zeggen trotse - manager van zwembad De Meerkamp. Zijn visie: het bad heeft veel potentie.
Een goed moment om in te stappen. Het zwembad is onderwerp van een discussie: Wat te doen met het meer dan 25 jaar oude complex, nieuwbouw of volledig renoveren en moet dat dan op de huidige locatie of is een nieuwe plek een betere optie? Er zijn nog geen concrete plannen, anders dan de komst van een nieuw wedstrijd- en doelgroepenbad, dat aan de zuidzijde van de bestaande sporthal wordt aangebouwd. Een nieuw bassin van 21 bij 25 meter, zodat er bijvoorbeeld ook officiële waterpolowedstrijden op hoog niveau kunnen worden gespeeld.
De geboren en getogen Zaankanter heeft Almere als zijn domicilie. Menno Valk is opgeleid als gymdocent, maar heeft nooit voor de klas gestaan. Wel zit hij zijn hele werkbare leven al in de sport. “Mooie tijd gehad bij Optisport, een private exploitant, en daarna in 2002 overgestapt naar Sportfondsen Nederland in Amsterdam-West en -Oost. In West ben ik ben ik betrokken geweest bij de bouw van Sportplaza Mercator. En ik vond het wel leuk om weer eens wat anders te doen en toen kwam deze functie vrij.”
En in die functie, gaat Menno verder, zit hij bij een accommodatie met oneindig veel mogelijkheden. “Als je sec kijkt naar de bassins die we hebben, naar de infrastructuur. Er is een enorm breed pakket aan activiteiten, recreatiezwemmen in het golfslagbad dat heel specifiek is voor de regio, een wedstrijdbad dat heel intensief wordt gebruikt. We bedienen 1500 kinderen per week met zwemles. En daar staat nog druk op ook, want we hebben een wachtlijst van enkele honderden kinderen. En niet onbelangrijk, ik werk met een gemotiveerd, kundig en breed inzetbaar team.”
Daarnaast wordt De Meerkamp, heeft hij tijdens zijn kennismakingsronde ontdekt, intensief gebruikt door verenigingen. “Ik heb begrepen dat een aantal Amstelveense verenigingen badwater buiten de gemeente huurt, omdat het in De Meerkamp niet voorhanden is. Bijvoorbeeld waterpolovereniging De Snippen die met hun selecties elders zitten. Niet omdat de faciliteiten hier niet goed zijn, maar omdat er gewoon geen ruimte meer is. Zij hebben vierkante meters water nodig, die ik hier gewoon niet meer heb. De bezettingsgraad per kwartier hier in het zwembad is ongekend.
Gelukkig komt er nu een zwembad bij en dat zal heel veel lucht geven. Dan komt er ook meer balans bij de zwemlessen.”
Daarmee doelt hij op het nieuw te realiseren wedstrijdbad. Een welkome toevoeging, die echter een bestaand knelpunt nog eens benadrukt. “Iets waar heel Nederland mee te maken heeft, namelijk de zoektocht naar goed personeel”, verduidelijkt Menno. “De komst van het nieuwe zwembad noopt ons nu al om te kijken naar hoeveel mensen moeten we er straks bij hebben. Wij zijn een mensenorganisatie. Met andere woorden, een zieke in een administratieve functie kan zijn werk weer oppakken en inhalen als hij beter is. Maar als er een zwemdocent ziek is, staat er een groep kinderen letterlijk aan de kant van het zwembad. Dus heb je een heel flexibele schil in je werknemersbestand nodig.”
In het verlengde daarvan is de organisatie al bezig met ook minder conventionele mogelijkheden om nieuwe mensen aan te trekken. “
Meer dan alleen een advertentie plaatsen en wachten tot er een gediplomeerde zwemonderwijzer solliciteert”, legt Menno uit. “Misschien moet je kijken naar het werven van mensen die je zelf gaat opleiden. En die gaan we vervolgens een baan aanbieden hier.” Uiteraard, stelt hij, zijn daar wel criteria aan verbonden. “Iemand met veel energie. Die lichamelijk goed in elkaar zit, want een zwemonderwijzer moet bepaalde vaardigheden hebben om te handelen in geval van een calamiteit.”
Dan: “Wij zoeken in ieder geval energieke mensen die het leuk vinden om dat traject samen met ons aan te gaan. We hebben intern in ieder geval de mogelijkheden om mensen te scholen en te koppelen aan een externe partij om de juiste papieren te halen. In dat opzicht kan iedereen die dat wel een interessante optie vindt, bij ons aankloppen. Het leuke is dat je ze kunt meenemen in de cultuur van De Meerkamp, en het staat ze aan en ze voelen zich er goed bij, dan zien ze al wat hun toekomstige werkplek is. Je hebt ook wat te bieden.”
Alhoewel de toekomstige (ver)bouwplannen van het zwembad nog uiterst onzeker en vaag zijn, kijkt hij heel positief naar de nabije toekomst van De Meerkamp. “Met het nieuwe bad erbij kunnen wij – wat onze eigen activiteiten betreft – veel meer continuïteit aanbieden. Er is een ideaalplaatje dat het zwembad conform de fitnessbranche een soort natte sportschool wordt, waarbij je hoe dan ook altijd naar het zwembad kunt komen op het moment dat het jou uitkomt.”
En dat wordt ook vertaald naar de uitbreiding van activiteiten. “We hebben met ingang van dit seizoen onze aqua gym geïntroduceerd. Op bepaalde momenten gecombineerd met banenzwemmen is er een aantal ingenieuze apparaten aan de kant van het bad bevestigd, die kunnen worden gebruikt om fitnessachtige oefeningen in het water te doen: bijvoorbeeld rug- en buikspieren versterken en dat afwisselen met banen zwemmen. Bij alle stationnetjes hangen geplastificeerde instructies. Dat willen we het liefst uitbreiden – dat zijn allerlei ontwikkelingen in zwembadland – met meerdere fitnessapparaten die je in het water kunt neerzetten. Als je een bassin hebt, waar je dat allemaal aanbiedt en je hebt er een instructeur bij, liggen er mogelijkheden om permanent iets aan te bieden.”
Menno ziet sowieso een toekomst vol mogelijkheden. Amstelveen Sport wordt direct betrokken bij de uitwerking van toekomstige bouwplannen en kan daarin ook wensen en verwachtingen uitspreken. “De bedoeling van het nieuwe zwembad, het nieuwe 25-meterbassin, is toch vooral functioneel gebruik.” Of daarmee aan ieders wens kan worden voldaan. “Tja, moeilijk”, reageert Menno nadenkend. “We hebben een aantal zaken heel goed voor elkaar. Een zwembadorganisatie is per definitie een lastige organisatie om van het ene op het andere moment zaken te veranderen. Dat merk je bijvoorbeeld bij het banenzwemmen in de ochtend. Verplaats je dat een kwartier, dan breekt veel mensen dat op. Mensen zijn gewoontedieren die op vaste tijdstippen hun ding willen doen. Je kunt natuurlijk van alles aanbieden, maar uiteraard moet er dan wel vraag naar zijn. Aan de andere kant kun je ook de behoefte creëren. Dat mensen denken ‘oké, dat is leuk om te doen’. Daar streven we naar.” .
Nol de Vries