
Tips tegen natte voeten in de kruipruimte
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: Gemeente
Tijdens de commissie RWN van 27 februari 2020 sprak de Amstelveense Esther Baert haar zorgen uit over de grote hoeveelheden water in de kelderruimte onder haar huis. Heeft dit te maken met werkzaamheden in de buurt? Komt het door een te hoog grondwaterpeil? Niet eerder had zij zulke extreme wateroverlast.
Wethouder Floor Gordon (wijkbeheer en duurzaamheid) nam daarop met medewerkers Wim Kok en Menno Abrahams persoonlijk poolshoogte aan de Judith Leysterweg. De gemeente gaat eind dit jaar rond de Frans Halslaan de straten opnieuw en voorbereid op extreem veel regen en hitte (klimaatadaptief) inrichten.
Volgens Wim Kok (adviseur riolering en klimaatadaptatie) laten peilmetingen op twee locaties nabij het huis van mevrouw Baert een normaal grondwaterpeil zien. De gemeente stelt voor tijdens de werkzaamheden een derde meetpunt te plaatsen. Afgelopen februari was de op één na natste maand in Nederland ooit met een constante miezer regen die langzaam de grond intrekt. Dat lijkt de meest aannemelijke verklaring voor de recente wateroverlast in de kelder. Daarom zijn er verschillende tips om verouderde huizen watervrij te houden.
Het huis van mevrouw Baert aan de Judith Leysterweg bleek in de jaren '50 te zijn gebouwd. Kenmerkend aan sommige huizen uit die periode zijn verzakte kruip- en kelderruimten waarvan het beton niet meer bestand is tegen water. Ook zijn onderste gevelstenen en de voegen van buitenmuren slecht en daardoor waterdoorlatend. Het komt ook voor dat de stalen regenpijp door ouderdom ondergronds kapot is.
Menno Abrahams (projectleider herinrichting Frans Halslaan en omgeving): “Deze huizen zijn in een periode gebouwd dat huizen nog een kolenkachel hadden. In de loop der jaren zijn er door de gevel vele gaten geboord voor bijvoorbeeld gasleidingen en datakabels. De doorvoeropeningen blijken niet altijd waterdicht te zijn gemaakt. Controle op waterdichtheid is belangrijk.”
Andere tips van hem zijn:
- Neem contact op met een deskundige voor advies.
- Vul de kruipruimte met geschikte isolerende materialen, zoals zand of schelpen zodat de kruipruimte wordt opgehoogd en het grondwater minder vaak in de kruipruimte komt.
- Zorg voor een goede isolatie van de onderkant van met name oudere vloeren op de begane grond.
- Controleer regenpijpen die in de grond uitkomen en herstel deze als ze ondergronds of bovengronds stuk zijn. Sluit deze in overleg met de gemeente aan op het gemeentelijk hemelwaterriool. Of laat het water bovengronds afvoeren over het trottoir in de straat-goot.
- Laat drainage aanleggen op eigen terrein tot aan de erfgrens.
- Laat de onderste gemetselde stenen en voegen van de gevels, cementen vloeren en muren behandelen en waterdicht maken. Dit geldt speciaal voor keldervloeren en –muren die dichter bij het grondwater zijn.
- Zorg dat de stootvoegen naar de kruipruimte en de begane grond open zijn voor ventilatie.
- Belangrijk is ook om de tuin niet geheel te betegelen en de open grond tot circa 60 cm door te spitten zodat het water kan wegzakken.
De tuin van mevrouw Baert zag er prima uit. Wat de exacte aanleiding is van het hoge grondwaterpeil en welke maatregelen er getroffen kunnen worden in de kelder van mevrouw Baert laat zij nader uitzoeken.
Bron van dit artikel is https://www.amstelveen.nl/home...