Programma Griffioen januari 2019

Gepubliceerd:
Laatste update:

Auteur: Dick Roodenburg (publiciteit Griffioen)

Theater

donderdag 10 januari 20.30 uur, studenten € 10,- / korting € 13,50 / overigen € 16,-: Timon Krause ea. in Mindgames Timon Krause weet wat je denkt! Hij is de jongste mentalist die ooit de titel ‘Nederlands kampioen mentalisme’ en ‘beste Europese Mentalist’ kreeg. Zijn show brengt hem over heel de wereld. Samen met jazz en reggae pianist Henning Neidthart ontwikkelde Timon Krause het concept van Mindgames. Drummer Kevin Wolf brengt de beat! Het resultaat: een verrassende en vermakende mix van muziek, magie en mysterie die je van begin tot eind op het puntje van je stoel laat zitten.

do. 17 & vr. 18 januari 20.30 uur, studenten € 4,- / korting € 6,- / overigen € 8,-: Griffioen toneelcursus speelt Camping, een documentaire In De Camping – een documentaire zien we een groep mensen, die samen iets hebben beleefd waardoor hun leven compleet op zijn kop staat. Ze bivakkeren met elkaar op een geïmproviseerde camping aan de rand van de stad. We zien flash-backs over hun vrienden, werk en hobbies. Ook komen we te weten wat er op die noodlottige dag gebeurde. Een deel van deze voorstelling werd gefilmd en wordt tijdens de voorstelling geprojecteerd als documentaire.

dinsdag 22 januari 20.30 uur, studenten € 10,50 / korting € 14,- / overigen € 16,50: Laura van Dolron, Willem de Wolf ea. geven Een Antwoord op Alle Vragen Laura van Dolron gaat samen met acteur Willem de Wolf en bijgestaan door muzikanten Wilko Sterke en Frank van Kasteren, antwoord geven op wat het publiek echt weten wil. Er zullen antwoorden zijn die passen bij de vragen, vragen niet gesteld worden waar zij wel het antwoord op hebben en er is een hulplijn van wijze mensen aanwezig. Het publiek ziet de spelers zoeken en musiceren. Zo ontstaat iedere avond live een filosofisch theaterconcert vol poëzie, denken, doen, hoop en wanhoop… en uiteindelijk is er misschien één antwoord dat alle vragen overstijgt!

dinsdag 29 januari 20.30 uur, studenten € 15,- / korting € 18,50 / overigen € 21,-: Owen Schumacher ea. in try out Laten we Eerlijk Zijn Drie stellen zijn buren in een gebouw waar van alles aan moet gebeuren. Groot onderhoud dus! Als ze besluiten eerlijk alles op tafel te gooien, blijkt al snel dat niet alleen het gebouw, maar ook hun eigen relaties een stevige opknapbeurt kunnen gebruiken. Je kunt blijkbaar ook té eerlijk zijn. Owen Schumacher kent iedereen natuurlijk als typetjeskanon uit Koefnoen. Beau Schneider is een van ‘s lands grootste acteertalenten (o.a. Hendrik Groen) en comédienne Hanneke Drenth maakte afgelopen seizoen furore als Jasperina in de theaterhit De Grote Drie

Mix donderdag 24 & vrijdag 25 januari 20.30 uur, studenten € 6,- / korting € 7,- / overigen € 8,-: Griffioen Cursuspresentaties De deelnemers aan de Griffioen-cursussen presenteren zich aan het publiek. Op donderdag ligt de nadruk op zang, vrijdag staan de dansers op het podium. Muziek donderdag 10 januari: Mindgames (zie onder Theater).

donderdag 17 januari 20.30 uur, studenten € 10,- / korting € 13,50 / overigen € 16,-: Rockacademie speelt Forever 27 Jimi Hendrix, Janis Joplin, Brian Jones, Jim Morrison, Kurt Cobain en Amy Winehouse, allemaal  popmusici die op 27-jarige leeftijd zijn overleden. Grondlegger van deze Club van 27 was blueszanger Robert Johnson. Met Forever 27 brengt de Rockacademie een eerbetoon aan de te vroeg gestorven iconen. Een achtkoppige band, met de nieuwe generatie topmusici, brengt herkenbare songs en origineel repertoire. Forever 27 is een muziektheatervoorstelling met een verteller, historisch beeldmateriaal, markante anekdotes en verhalen over de donkere kant van beroemd zijn.

vrijdag 18 januari 20.30 uur, studenten € 13,50 / korting € 17,- / overigen € 19,50: CaboCubaJazz & Dina Medina spelen Perlas del Amor “Liefde en muziek zijn de twee vleugels van de menselijke ziel.”, is een bekend gezegde. Al zolang de liefde bestaat, wordt ze bezongen. Parels van liefdesliederen, van donker verdriet, van liefde voor je kinderen, van ontbrekende liefde, van liefde die wegtrekt en dan weer terugkomt, van de zoete nasmaak van kalverliefde, van een liefde die taai is en blijft. Dina Medina en de Colombiaanse sterzanger Alberto Caicedo bezingen de liefde die hen verbindt met Kaapverdië, met Cuba, en met nog veel verder. Samen met de rauw-swingende muziek van CaboCubaJazz misschien wel de perfecte versmelting. Dina Medina won in 2012 de Cabo Verde Music Award voor beste zangeres van Kaapverdië.

dinsdag 22 januari: Laura van Dolron, Willem de Wolf ea. (zie onder Theater). zaterdag 26 januari 20.30 uur, studenten € 16,50 / korting € 20,- / overigen € 22,50: Lavinia Meijer speelt Untitled 1 Harpiste Lavinia Meijer maakte deze solovoorstelling vanuit haar nieuwsgierigheid, om een antwoord te vinden op de vraag in welke stijlperiode we leven. Toch geen postpost-post modernisme? Ze verweeft haar persoonlijke verhalen met muziek uit de afgelopen decennia, vanaf de jaren zeventig. Door haar samenwerking met artiesten als Philip Glass, Iggy Pop, Ludovico Einaudi en Laurie Anderson, en door haar interesse in de veranderingen binnen de kunst, koppelt ze verschillende kunstvormen aan elkaar en verbindt ze haar muziek met beeldende kunst, schrijvende kunst, spoken word, film, animaties en elektronische experimenten.

Cabaret

vrijdag 4 januari 20.30 uur, studenten € 10,- / korting € 13,50 / overigen € 16,-: Matroesjka met Brainwash In Brainwash fileert Matroesjka de actualiteit en maken Lisa Loeb en Janneke Rinzema korte metten met deze krankzinnige tijden. Met hun personages, sketches en beats zetten ze jouw brein op stelten. Hun stemmen zullen je hypnotiseren en hun liedjes werken gegarandeerd geestverruimend. Want in een wereld vol nepnieuws, sterke leiders en extremisme kunnen alleen dikke beats en harde grappen ons nog redden. Dus kom naar Brainwash. Je weet dat je het wilt.

dinsdag 8 januari 20.30 uur, studenten € 11,50 / korting € 15,- / overigen € 17,50: Eva Crutzen in reprise Opslaan Als Met haar energieke verschijning, goede grappen en haar talent voor typetjes is Eva Crutzen een jonge ster aan het cabaretfirmament . De recensies na haar derde programma Opslaan Als bewijzen het: twee keer vijf sterren (NRC, AD), twee keer vier sterren (DVHN, Theaterkrant). Opslaan Als is een persoonlijk programma over herinneringen: waarom onthoud je de teksten van Ruth Jacott maar vergeet je de geur van iemand die er niet meer is. De voorstelling is een levendige verzameling sketches, personages en liedjes, ondersteund met vette beats en video-projectie.

vrijdag 11 januari: Jan Beuving met Rotatie (voorstelling bijna uitverkocht) zaterdag 12 januari 20.30 uur, studenten € 11,50 / korting € 15,- / overigen € 17,50: Kaj Gorgels in try out Effe Relativeren Youtuber en presentator Kaj Gorgels is eind twintig en vindt dat maar een leeftijd die een hoop keuzes met zich meebrengt. Want ja, wat moet je nou allemaal precies op deze leeftijd joh? De eeuwige ‘vrijgezellen feestbeesten’ aan de ene kant en de serieuze ‘jongvolwassenen’ die zich zijn gaan settelen aan de andere kant. Wordt het zelf niet eens tijd om te settelen? Kaj ziet aan beide kanten voor- en nadelen, maar weet niet meer zo goed waar hij zich mee moet identificeren. ‘Ingewikkelde levensvragen’ die hij graag, op zijn eigen cynische en sarcastische manier, wil delen met zijn publiek. Het is tijd om effe te relativeren.

dinsdag 15 januari: Vrijdag & Sandifort in Voorlopig voor Altijd (voorstelling uitverkocht) donderdag 31 januari 20.30 uur, studenten € 12,50 / korting € 16,- / overigen € 18,50: Johan Goossens in reprise Vlam Het vuur van de liefde, de passie, en natuurlijk: seks. Daarover gaat Vlam van Johan Goossens. En waar je het over seks hebt, heb je het natuurlijk over schaamte. ‘Seks is een lastig onderwerp, waar eigenlijk niemand eerlijk over durft te praten. Dat ga ik wel proberen.’ Persoonlijk en kwetsbaar. Over man- vrouw verhoudingen. Over homo’s en hetero’s en je plek in de maatschappij. En natuurlijk over de liefde. Vol vieze verhalen en mooie liedjes. Met pianist Eelco Menkveld. Filmhuis Griffioen

Vertoningen op dinsdag, donderdag, vrijdag en regelmatig ook op zaterdag.

Toegang: € 9,- / CJP, Stadspas, medewerkers VU: € 7,- / wo-studenten € 5,-

Het Filmhuis Griffioen is aangesloten bij Cineville, dus met Cineville-pas gratis toegang.

 

vrijdag 4, zaterdag 12 & dinsdag 22 januari, alle avonden 19.30 uur: Bohemian Rhapsody (Bryan Singer, GB./VS. 2018, 135 min.), met Rami Malek (als Freddy Mercury) ea.

Muzikaal drama is ode aan Queen en zanger Freddy Mercury.         

Freddie Mercury vocht met zijn band Queen op een onconventionele manier tegen stereotypes, om vervolgens uit te groeien tot een van de meest geliefde entertainers ter wereld. De film volgt zowel de snelle opkomst van de band aan de hand van hun iconische nummers, als Mercury’s uit de hand gelopen levensstijl die bijna zorgde voor het ineenstorten van de band. Daarnaast zien we hun succesvolle reünie aan de vooravond van Live Aid, met een toen al ernstig zieke Mercury, die de band naar een van de meest legendarische optredens in de geschiedenis van de rockmuziek leidt. (engels gesproken, nederlands ondertiteld, 12, discriminatie, drugs)

di. 8 januari 19.30 uur, vr. 11 jan 21.00 uur & za. 26 januari 19.30 uur: Widows (Steve McQueen, VS. 2018, 130 min.), met Viola Davis, Elizabeth Debicki, Michelle Rodriguez, Cynthia Erivo ea. Vrouwen nemen heft in eigen hand in thriller over misdaad en passie.

Vier vrouwen hebben niets met elkaar gemeen, behalve een schuld die is achtergelaten door de criminele activiteiten van hun overleden echtgenoten. In het hedendaagse Chicago, in een tijd van onrust, ontstaan spanningen wanneer Veronica, Alice, Linda en Belle hun lot in eigen handen nemen en samen gaan werken voor een toekomst op hun eigen voorwaarden.

Widows is een zinderende thriller over misdaad, passie en corruptie, geschreven door Gillian Flynn (Gone Girl) en geregisseerd door Steve McQueen (Hunger, Shame en 12 Years a Slave). De mannen worden gespeeld door onder anderen Liam Neeson, Colin Farrell en Robert Duvall.

(engels gesproken, nederlands ondertiteld, 16, geweld, taal)

do. 10 januari 19.30 uur, vr. 25 januari 21.00 uur & di. 29 januari 19.30 uur: The Kindergarten Teacher (Sara Colangelo, VS. 2018, 96 min.), met Maggie Gyllenhaal ea.

Beklemmend psychologisch portret van vrouw die worstelt met haar leven.         

Wanneer de eenzame kleuterjuf Lisa (Maggie Gyllenhaal) ontdekt dat een vijfjarige leerling uit haar klas een bijzondere gave voor poëzie heeft, raakt ze gefascineerd door het kind en neemt ze hem onder haar hoede. Door haar verwoede pogingen het talent van het kind te ontwikkelen, komt ze in een neerwaartse spiraal terecht waarin haar goede bedoelingen een gevaarlijke obsessie dreigen te worden. Remake van de gelijknamige Israëlische film uit 2014.

(engels gesproken, nederlands ondertiteld, 6, geweld, angst, taal)

vr. 11 januari 18.30 uur, di. 15 januari 19.30 uur & do. 24 januari 19.30 uur: The Wife (Björn Runge, Zw./GB./VS. 2018, 100 min.), met Glenn Close, Jonathan Price, Christian Slater ea.

Achter elke succesvolle man staat een sterke vrouw.         

Joan Castleman (Glenn Close) heeft veertig jaar lang haar talent, dromen en ambities opgeofferd voor de literaire succescarrière van haar charismatische man Joe (Jonathan Price). Hun pact zorgde voor een stevig huwelijk, maar Joan heeft haar breekpunt bereikt. De dag voordat haar man de Nobelprijs voor Literatuur krijgt uitgereikt, besluit ze een geheim te onthullen waardoor alles in één klap op losse schroeven komt te staan. Een ijzersterk, spannend en stijlvol drama over menselijke relaties en een vrouw die uiteindelijk haar eigen stem vindt.

(engels gesproken, nederlands ondertiteld, AL, taal) vr. 25 januari 18.30 uur, do. 31 januari 19.30 uur & za. 2 februari 19.30 uur: Beautiful Boy (Felix van Groeningen, VS. 2018, 121 min.), met Steve Carrell, Timothée Chamelet ea.

De onvoorwaardelijke liefde tussen een vader en zijn zoon.         

Journalist David Sheff (Steve Carell) en zijn getalenteerde tienerzoon Nic (Timothée Chalamet) zijn twee handen op één buik. Wanneer David ontdekt dat Nic worstelt met een drugsverslaving, stort zijn wereld in. Hij besluit om alles in het werk te stellen om zijn zoon te begrijpen en te redden. Maar hoe red je iemand die misschien niet gered wil worden? Is loslaten misschien de enige mogelijkheid? Beautiful Boy vertelt het waargebeurde verhaal van een onvoorwaardelijke liefde tussen een vader en zijn zoon. (engels gesproken, nederlands ondertiteld, 16, drugs, taal)

vrijdag 1 februari 18.30 uur & dinsdag 5 februari 19.30 uur: Cold War (Pawel Pawlikowski, Polen 2018, 88 min.), met Tomasz Kot, Joanna Kulig, Agata Kulesza ea.

Geliefden kunnen niet zonder elkaar, maar ook niet met elkaar.         

Cold War speelt zich af in het Polen van de jaren vijftig, met uitstapjes naar Berlijn en Parijs. In zijn zoektocht naar jonge artiesten om een ensemble op te zetten dat Poolse folklore opvoert, valt het oog van muzikant Wiktor op de jonge en vrijgevochten Zula. De twee voelen zich direct tot elkaar aangetrokken, maar lijken voortdurend op de vlucht tussen oost en west. Ze kunnen niet zonder elkaar, maar ook niet met elkaar. Het in fraai zwart-wit gefilmde drama Cold War toont een onmogelijke liefde in een onmogelijke tijd.

Cold War werd geselecteerd voor de Officiële Competitie van het Filmfestival van Cannes, waar Pawlikowski werd bekroond als Beste Regisseur. In 2015 kreeg hij al een Oscar (beste buitenlandse film) voor zijn vorige film Ida.

(pools en frans gesproken, nederlands ondertiteld, 12, angst, seks, discriminatie, drugs, taal)

 

Ga terug