Duurzaamheid en Natuur
Verspillingsvrije Week 2025: iedereen kan het verschil maken
Rubrieken: Duurzaamheid en Natuur, Nieuws
Gepubliceerd:
Laatste update:
Bron: MijnAmstelveen/H Nederland staat nog de komende dagen opnieuw stil bij de Verspillingsvrije Week (8 t/m 15 september), een initiatief van de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Dit jaar is het thema houdbaarheid. Waarom dát zo belangrijk is, wat de impact is van voedselverspilling, en vooral: wat jij vandaag kunt doen om minder weg te gooien. De feiten: hoeveel verspillen we eigenlijk? Waarom het zo’n groot probleem is Waar gaat het mis? De knelpunten Wat gebeurt er tijdens de Verspillingsvrije Week 2025 Wat jij kunt doen: 10 praktische tips Hieronder concrete dingen die je nú kunt uitproberen. Niet allemaal tegelijk, maar elk stapje telt. Tip Wat je kunt doen 1. Plan je maaltijden Maak voor de week een menu. Zo weet je wat je nodig hebt, koop je alleen wat je gebruikt. 2. Maak een boodschappenlijstje & blijf daar bij Vermijd impulsaankopen. Bestudeer aanbiedingen kritisch: alleen kopen als je het echt gaat gebruiken. 3. Let op TGT vs THT Gebruik Te Gebruiken Tot de datum, weggooien is dan echt nodig. Ten minste houdbaar tot is vaak flexibeler: vaak ok om het na de datum nog te eten, mits het goed ruikt, eruitziet, smaakt. Verdiep je in houdbaarheidsicoontjes en informatie. 4. Bewaar voedsel slim Koelkast op 4 C zetten. Vlees/zuivel in koudste gedeelte. Groente/fruit per product soort bewaren (sommige buiten de koelkast). Gebruik luchtdichte verpakkingen, vries restjes in. 5. Kook op maat & pas porties aan Meet droge producten zoals pasta, rijst af. Overweeg kleinere porties, dubbele porties slechts bij restverwerking. 6. Gebruik restjes creatief Een omelet, soep, stoof, salade met restjes. Brood opleuken tot croutons, wentelteefjes, broodpudding etc. 7. Vries in wat je niet meteen gebruikt Restjes of overschot van groenten/sauzen in porties invriezen. 8. FIFO-principe in voorraad/koelkast First In, First Out: zet nieuwere producten achter, gebruik eerst wat al langer staat. 9. Deel & red voedsel Heb je iets over? Buren, vrienden, voedselbanken. Of gebruik apps/platforms die overgebleven voedsel aanbieden. 10. Stimuleer verandering om je heen Praat erover thuis, op werk, in je netwerk. Doe mee aan activiteiten in Verspillingsvrije Week. Laat zien dat het kan. Eye-opener: wat als we nú zouden handelen foto Pixabay
Voedselproductie verbruikt grond, water, energie. Als voedsel niet gegeten wordt, zijn al die inspanningen voor niets. Voedselverspilling draagt naar schatting voor 5-9% bij aan de totale CO₂-uitstoot in Nederland.
Denk aan water, land, arbeid, transport, verpakkingsmaterialen — allemaal worden ze gebruikt voor voedsel dat uiteindelijk niet wordt geconsumeerd.
Voor huishoudens betekent het weggegooid eten vaak geld weggooien. Voor bedrijven en winkels ook: verspilling is inefficiëntie.
In een wereld met ongelijkheid is het wrang dat voedsel dat nuttig had kunnen zijn, verdwijnt terwijl anderen honger lijden.