Gemeente en Politiek

Wat kóst die energietransitie?
Rubrieken: Gemeente en Politiek, Duurzaamheid en Natuur
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: Johan Bos, Amstelveenblog
Wat gaat die hele energietransitie de burger nou kosten? In Brussel en Den Haag blijkt men het net zo min te weten als in Amstelveen. In de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur zwengelde Ben Westendorp van Actief voor Amstelveen (AVA) donderdag dat maar weer eens aan. En ook fractievoorzitter Patrick Adriaans wilde wel eens weten wat het allemaal gaat kosten voor de gewone inwoner.
Ben Westendorp (AVA)
Ook nu kwamen er geen bedragen van B&W. “Hoe zorgen wij dat het betaalbaar is?” vroeg wethouder Gordon, een onvervalste ‘van het gas af’-verdedigster, zich ook kennelijk af. Maar veel verder dan het opsommen van allerlei nieuwe methoden om de door haar gewenste energietransitie te halen in 2040, een jaar eerder dan landelijk, kwam zij niet.
Nadenken
Natuurlijk staan er ook in de begroting weer bedragen voor en kan men precies nagaan hoeveel subsidie me voor wat krijgt. Maar wat de inwoner zélf moet betalen, is volstrekt onduidelijk. En dáár gaat het de burger om, zei Westendorp. Niet alleen eigenaren van koopwoningen krijgen er mee te maken, indirect ook huurders. Westendorp adviseerde de gemeente er eens goed over na te denken.
Armoede
Er ontstaat mogelijk een ‘energie-armoede’ zei SP-er Adriaans.
Patrick Adriaans (SP)
“De subsidies komen vaak terecht bij ondernemingen en eigenaren van vastgoed, maar iets minder bij de huurders van woningen”, zei hij. Adriaans waarschuwde voor een disbalans op dat gebied. Hij pleitte er voor dat de winsten van vastgoedeigenaren die overgaan op groene stroom, door bijvoorbeeld zonnepanelen, ook ten goede komen aan huurders. “Wij moeten het probleem samen oplossen.”
Maar over de totale kosten tast kennelijk ook wethouder Gordon in het duister. “Wat zijn wij bereid te betalen? War betaalt de gemeente en wat de burger? En komen ook bedrijven over de brug?” Het waren vragen waarop zij het antwoord schuldig bleef.