Wind van leer

Gepubliceerd:
Laatste update:

Auteur: AmstelveenBlog, Johan Bos

Eigenlijk begrijp ik die enorme haast wel als het om die geldverslindende voorzieningen in verband met het klimaat gaat. Stel je voor dat windmolens en zo pas worden gebouwd tegen de tijd dat men ze toch niet meer nodig blijkt te hebben. Dat wordt waaraan nu de klimaatindustrie miljarden verdient weer vervangen door de slopers van de toekomst, maar bedrijven die dan overschakelen op et tegenovergestelde van wat zij altijd leverden, hebben natuurlijk wat uit te leggen voordat verder kunnen met hun volgende klus.

Binnen een paar decennia moet Amstelveen klaar zijn met de energietransitie, zoals dat heet, maar kerncentrales zijn nu nog omstreden, want niemand houdt er rekening mee dat voor die giftige afval op termijn óók een oplossing wordt gevonden. Die centrales moeten weg, net als de nu nog op kolen gestookte, waarvan er overigens in China voorlopig nog de ene na de andere wordt gebouwd. Maar Nederland, zo piepklein dat vrijwel niemand er daar ooit van heeft gehoord, wil nu eenmaal met onheils-profetieën voorop lopen in de wereld.

Beloften

In elk geval is het terug verdienen van investeringen in bijvoorbeeld zonnepanelen uiterst twijfelachtig. Goed, politieke partijen beloven dat, maar die beloven zoveel, wat nooit in vervulling gaat. Politiek is niet meer dan een beloofmachine, vooral in verkiezingstijd.  Die enorme panelen kunnen t.z.t. vervangen worden door een veel kleiner apparaatje of zo, waardoor die dingen voor niets op daken liggen. Daar helpen dan weer ondernemers bij, die even handig inspelen op behoeften als nu een complete sector op door politici en klimaatorakels aangeprate angst.

Plastic

Ja, natuurlijk moet er geen plastic meer worden gemaakt en moet de rotzooi die wij samen daarmee hebben gemaakt worden opgeruimd, bijvoorbeeld in  de oceanen. Maar dat heeft niets met het klimaat te maken, noch met energietransitie.

Voor daaraan verdienende bedrijven en in hun kielzog een complete sekte staat vast dat verandering van het klimaat uitsluitend door de mens op aarde wordt veroorzaakt. Vooral die in Amstelveen, lijkt het, als ik de inspanningen zie. Wetenschappers die menen dat de oorzaak mogelijk (ook) elders in het heelal moet worden gezocht, worden per definitie voor gek verklaard. Want de klok staat op één minuut voor twaalf, hoor ik al enkele jaren. Zoals gezegd, begrijp ik die haast wel. Nu moet er, geholpen door een sterke lobby, snel doorheen worden gejast wat straks overbodig blijkt. Daarop wachten kost sommigen geld…

Ga terug