Zonneparken in Nederland melkkoe voor buitenlandse investeerders
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: MIjnAmstelveen/AD
In het AD premium artikel 'Buitenlandse investeerders gaan er vandoor met miljoenensubsidies én winst van zonneparken' legt redacteur Paola Laconi haarfijn bloot hoe buitenlandse bedrijven op grote schaal Nederlandse zonneparken opkopen. 'De winsten en miljarden euro’s subsidies verdwijnen naar het buitenland en dat zet kwaad bloed. Experts willen dat het kabinet ingrijpt'.
In het AD artikel wordt duidelijk gemaakt dat achter die projectontwikkelaars vaak buitenlandse investeerders zitten die een zo hoog mogelijk rendement nastreven. ,,Er zijn veel buitenlandse partijen actief op de Nederlandse markt’’, zegt Sytse Bouwer in het AD. ,,Die zien een zonnepark puur als een financieel model, ze gooien de panelen op het land, zetten er een groot hek omheen en klaar.’’
He AD constateert: "De Nederlandse zonnevelden die in buitenlandse handen zijn krijgen samen tot bijna 1,1 miljard euro subsidie. Daarvan verdwijnt 83 procent, zo'n 889 miljoen euro, naar het buitenland".
Enkele citaten uit het AD op een rijtje:
- Van de 29 grootste zonneparken die de komende jaren gebouwd worden is volgens het AD ruim de helft (52 procent) in buitenlands bezit. Het gaat om maximaal 506 miljoen euro subsidie. De verwachting is dat dit percentage nog zal stijgen, omdat investeringsfondsen zonneparken meestal pas overnemen nadat ze gebouwd zijn.
- Volgens het AD bieden projectontwikkelaars soms tot wel 10.000 euro per hectare aan landeigenaren, vaak boeren. Boeren die 25 hectare land verpachten ontvangen hierdoor jaarlijks al snel zo'n 200.000 euro.
- Veel projectontwikkelaars zouden voor Nederland kiezen vanwege de miljarden euro's aan subsidies die de Nederlandse overheid verstrekt. "Het is een vechtmarkt met heel veel concurrentie", zegt Egbert Ludwig in het AD. Ludwig is directeur van Bronnen VanOns, een coöperatieve ontwikkelaar van wind- en zonneparken die wil dat de duurzame energieproductie voor de helft in handen komt van de lokale bevolking.
Voor het lezenswaardige artikel verwijzen we graag naar https://www.ad.nl/economie/bui...
Foto: Zon op kaart http://zonopkaart.nl/
NB (Sytse Bouwer, directeur van zonneparkenontwikkelaar GroenLeven)