Verkeer en Mobiliteit

Dodehoekcursus voor schoolkinderen op het Stadsplein
Rubrieken: Verkeer en Mobiliteit, Nieuws
Gepubliceerd:
Laatste update:
Bron: veilig Verkeer Nederland, afd. Amstelveen/B
Op maandagochtend 26 mei kregen tientallen schoolkinderen op het Stadsplein in Amstelveen een belangrijke les in verkeersveiligheid.
Dodehoekdag, het is eigenlijk al een vast gegeven geworden in Amstelveen. Patrizia Battistuzzi - verbonden aan Verkeer&Meer - die de dodehoekcursus al jaren organiseert vertelde dat het aantal deelnemers vrij constant is.Telkens rond 200 schoolkinderen doen mee. Daarnaast kiezen sommige scholen ervoor om gedurende het jaar de cursus bij de school zelf te laten plaatsvinden.
Tijdens een speciale dodehoekcursus leren de kinderen alles over de gevaren van vrachtwagens in het verkeer — en vooral over de beruchte 'dode hoek'.
Maandag stonden dus een paar grote trucks op het plein klaar. Daar konden leerlingen onder begeleiding van instructeurs letterlijk in de cabine klimmen om zelf te ervaren hoe beperkt het zicht van een vrachtwagenchauffeur kan zijn.
Door op verschillende plekken rond de trucks te gaan staan, zagen de kinderen met eigen ogen hoe snel je als fietser of voetganger uit beeld kunt verdwijnen. Er waren ook praktische tips, bijvoorbeeld het vermijden van de zijkant van een auto bij het afslaan en het maken van oogcontact met de chauffeur.
Maar voorafgaand aan deze praktische oefening kregen de schoolkinderen een les met een interactief theoriedeel over de dode hoek, een aansprekende film en een leuke maar uitdagende quiz.
Ook verkeerswethouder Herbert Raat kwam even kijken: “Het is ontzettend belangrijk dat kinderen zelf ervaren dat chauffeurs in een vrachtwagen, ondanks de spiegels, niet alles kunnen zien. Daarom vinden wij deze dag zo van belang. Door de Dodehoekdag te organiseren, hopen we de verkeersveiligheid te kunnen vergroten.”
De cursus werd in opdracht van de gemeente Amstelveen georganiseerd door Verkeer&Meer, onderdeel van de Vervoerregio Amsterdam. De uitvoering was in handen van medewerkers van Veilig Verkeer Nederland.
Foto's: Ben Westendorp
