Museale solotentoonstelling Boris de Beijer in museum JAN
-
Locatie: Museum JAN
Stel je een futuristische stad voor met een knipoog naar het verleden—dat is Artefactum 3000, de eerste museale solotentoonstelling van Boris de Beijer. Speciaal voor deze tentoonstelling creëerde De Beijer een unieke glascollectie in samenwerking met de ambachtsmeesters van de Van Tetterode Glass Studio.
De Beijer combineert klassieke vormen met moderne materialen en technieken, en brengt zo een intrigerende dialoog tot leven tussen oud en nieuw. Wij bezochten Boris de afgelopen week in zijn atelier in Den Haag waar hij deze aankomende weken de laatste hand legt aan de collectie.
Ga naar het uitgebreide verslag met foto's en video van de opening op Amstelveenweb.com: Expositie van glaskunstenaar Boris de Beijer in Amstelveen
Foto van (Amstelveenweb.com - 2024) Boris de Beijer bij zijn glaswerken
Een must-see voor liefhebbers van glas, design, innovatie en vakmanschap! Vanaf 30 november 2024 te bewonderen in Museum JAN.
BORIS DE BEIJER - ARTEFACTUM 3000
Museum JAN presenteert de eerste museale solotentoonstelling van kunstenaar Boris de Beijer (1986). De Beijer studeerde af aan de Rietveld Academie en leidt sindsdien een interdisciplinaire praktijk waarin zijn werk manoeuvreert tussen het functionele en het autonome.
Het ambacht staat bij hem centraal. De Beijer maakt zich graag nieuwe technieken eigen en werkt met diverse materialen. Speciaal voor Museum JAN maakte hij nieuw werk, deels in samenwerking met glasblazers van de Amsterdamse Van Tetterode Glass Studio.
De Oudheid vormt voor De Beijer een belangrijke inspiratiebron.
In Artefactum 3000 creëert hij een wereld waarin elementen uit een oude Romeinse stad herkenbaar zijn met een knipoog naar een verre toekomst.
Liefde voor ambacht
De liefde voor het klassieke ambacht is de kern van De Beijers werk. Hij wil alles weten van de materialen waarmee hij werkt: hoe ze zich gedragen bij verschillende behandelingen, hoe ze zich verhouden tot andere materialen, hoe ze zijn toe te passen. ‘Voor veel kunstenaars en ontwerpers is het ambachtelijke element een van de minst glamoureuze aspecten van hun werk. Liever heeft men het over het grootse en soms magische moment van een inblazing van een idee. De inspiratie. Maar voor mij is deze inblazing niet mogelijk zonder me eerst onder te dompelen in het ‘vuile’ werk. Ideeën ontstaan bij mij door direct in het materiaal te duiken,’ aldus De Beijer. ‘Het ambacht heeft ten onterechte een underdogpositie in het kunst- en ontwerpveld, terwijl juist veel grote kunstenaars en ontwerpers, uit de oudheid en uit het heden, zich door het ambacht laten leiden en inspireren. Voor mij is dit een onontkoombaar terugkerend thema.’
Experimenteren met glas
Het liefst leert De Beijer de oude technieken uit de Griekse en Romeinse beschaving, ‘daar waar alles begon. Uit dat onderzoek naar materiaal en techniek ontstaan mijn ideeën.’ De Beijer speelt met het idee van ‘grandeur’ door werken uit de oudheid na te bootsen in niet-traditionele materialen. In kringloopwinkels vindt hij bijvoorbeeld (kopieën van) klassieke beeldjes die hem inspireren of hij maakt een eigen (glazen) variant van een Etruskische vaas met stempelnoppen, gebaseerd op een afbeelding in een catalogus. ‘Het ambacht staat bij mij centraal maar wordt zowel gebruikt als misbruikt.’ Voor de nieuwe werken ging De Beijer experimenteren met glas. In samenwerking met glasspecialisten Frederic Van Overschelde en Sander van der Wal van de Van Tetterode Glass Studio maakt hij zich het ambacht eigen, met prachtige glasobjecten als resultaat.
De expositie is van 30 november 2024 tot 11 mei 2025.
Adres: Museum JAN Dorpsstraat 50 1182 JE Amstelveen.
Openingstijden: Dinsdag t/m zondag: 11.00 - 17.00 uur. Maandag is gesloten.
Foto Museum JAN