Nieuws

MBO- en HBO-studenten uit Amstelveen moeten kans krijgen op studentencampus
Rubrieken: Nieuws, Maatschappij
Gepubliceerd:
Laatste update:
Bron: Actief voor Amstelveen/H
Tijdens de raadsvergadering van 11 juni 2026 heeft fractievoorzitter Michel Becker (Actief voor Amstelveen) opnieuw aandacht gevraagd voor de positie van Amstelveense MBO- en HBO-studenten bij de plannen voor de nieuwe studentencampus Kronenburg-Uilenstede. De gemeenteraad boog zich die avond over aangepaste plannen voor de realisatie van 438 studentenwoningen in het gebied.
Becker herinnerde het college en de raad aan een motie uit 2021, die hij destijds indiende namens zijn fractie. Die motie – medeondertekend door VVD en D66 – riep op om ervoor te zorgen dat ook Amstelveense jongeren die een MBO- of HBO-opleiding volgen, in aanmerking kunnen komen voor de studentenwoningen in Kronenburg. GroenLinks en de SP stemden destijds tegen de motie, maar deze werd wel aangenomen.
Informatie vóór oplevering
Volgens de motie moet de gemeente niet alleen zorgen dat ook deze groep studenten daadwerkelijk in aanmerking komt voor een woning, maar ook tijdig – dus vóór oplevering – gerichte informatie verstrekken aan Amstelveense jongeren over hoe zij zich kunnen inschrijven.
“Onze eigen jongeren, die bijvoorbeeld in Haarlem of Amsterdam naar het MBO of HBO gaan, verdienen een eerlijke kans op betaalbare woonruimte dichtbij huis,” aldus Becker.
Aangepaste plannen na Raad van State-uitspraak
De plannen voor een grote studentencampus in Kronenburg zijn niet nieuw. Een eerder bouwplan – met ruimte voor 2.500 studentenwoningen en zo’n 1.500 short-stay units – werd in 2021 door de Raad van State afgekeurd vanwege strijdigheid met het Luchthavenindelingsbesluit (LIB). Dat besluit beperkt bouwen in gebieden onder drukke vliegroutes.
Sindsdien hebben de gemeente Amstelveen en het Rijk gewerkt aan een aangepast plan. In de huidige opzet komt er ruimte voor in totaal 3.642 short-stay units (woningen voor tijdelijk verblijf tot maximaal 6 maanden) en 438 echte studentenwoningen. Er is bovendien ruimte om circa 2.000 van die short-stay units in de toekomst om te zetten naar studentenwoningen, als het Rijk daarvoor toestemming geeft.
Gezondheid en geluid onder de loep
Een belangrijke voorwaarde van het Rijk voor deze herontwikkeling is dat de geluidsbelasting op de gezondheid van toekomstige bewoners goed wordt gemonitord. Daarom moeten er maatregelen komen om het geluid zo veel mogelijk te beperken — bijvoorbeeld door geluidsadaptief bouwen, slimme stedenbouwkundige keuzes en soundscaping (akoestische inrichting van de leefomgeving).
Start bouw in 2026
In februari 2025 heeft de gemeente een aanvraag ingediend voor een zogenaamde verklaring van geen bedenkingen (VVGB) op het LIB. De benodigde ruimtelijke procedures zijn inmiddels gestart. Als alles volgens planning verloopt, kan de eerste sloop – van onder andere het Ballast Nedam-gebouw – of de start van de bouw plaatsvinden in 2026.