Duurzaamheid en Natuur

Noord-Holland en boeren maken deal: stikstof omlaag, natuur vooruit
Rubrieken: Duurzaamheid en Natuur, Nieuws
Gepubliceerd:
Laatste update:
Bron: Provincie Noord-Holland/H
“We moeten nú iets doen. En het kan.” Dat is de boodschap van een nieuwe samenwerking tussen de provincie Noord-Holland en boerenorganisaties om de stikstofuitstoot in de landbouw stevig terug te dringen. Het doel: vóór 2035 minstens 30% minder stikstof uitstoten. Tegelijk moet de natuur herstellen.
Het akkoord, vandaag ondertekend door de provincie, LTO Noord, het Hollands Agrarisch Jongeren Kontakt (HAJK) en Biologisch Noord-Holland (Bio NH), geeft boeren vrijheid om zélf te kiezen hoe ze de uitstoot verlagen: met slimme bedrijfsvoering, technische innovaties, of minder dieren.
Haalbaar én nodig
Volgens onderzoek van Wageningen University & Research kan vrijwel elk boerenbedrijf de 30% reductie halen zonder enorme investeringen. Sommige maatregelen kosten niks extra, en besparen zelfs geld.
Waarom juist 30%? Omdat dat volgens deskundigen haalbaar is én tegelijk genoeg effect heeft om kwetsbare natuurgebieden in Noord-Holland te beschermen. Vooral Natura 2000-gebieden staan onder druk door teveel stikstof in lucht en bodem.
Boeren aan het roer
Een belangrijk verschil met eerdere plannen: deze aanpak legt de regie bij de boeren zelf. Ze beslissen hoe ze hun doelen halen, terwijl de provincie de natuur in de gaten houdt via een uitgebreid monitoringsprogramma. Als het tegenzit, kan tijdig worden bijgestuurd.
Marijke Smit van LTO Noord: “Boeren willen hun bedrijf voortzetten én de natuur beschermen. Dit plan geeft ruimte en perspectief.”
Geld voor hulp op het erf
Om boeren op weg te helpen, stelt de provincie in eerste instantie € 1,6 miljoen beschikbaar. Dat geld gaat naar coaching, studiegroepen en praktijkgerichte trainingen, zoals eerder succesvol gebeurde met de MelkveeAcademie.
Gedeputeerde Arjan Slob: “Dit is geen papieren oefening. We willen boeren direct helpen, op het erf, met oplossingen die werken.”
Samenwerking met het Rijk
De Noord-Hollandse aanpak sluit aan op het landelijke stikstofbeleid. Hoe sneller de sector stappen zet, hoe beter dat ook uitpakt bij bijvoorbeeld handhavingskwesties rond PAS-melders of uitbreidingen.
De provincie benadrukt dat ook andere sectoren – zoals industrie en bouw – hun bijdrage moeten leveren. Maar met deze deal wil Noord-Holland laten zien dat het boerenbedrijf én natuurherstel hand in hand kunnen gaan.
“We kiezen voor samenwerken in plaats van tegenover elkaar staan,” zegt Slob. “Alleen zo kunnen we stikstof écht terugdringen en onze natuur redden.”
Foto MijnAmstelveen