Duurzaamheid en Natuur

COP26 Glasgow: 197 Landen bereiken een akkoord
Rubriek: Duurzaamheid en Natuur
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: WUR-Europese Raad
Update VN-klimaatconferentie. Er is zaterdagavond overeenstemming bereikt over de slottekst. De laatste hobbel was een passage over het afbouwen van steenkool. China en India maakten daar bezwaar tegen. In plaats van het 'afbouwen' van het gebruik van steenkool staat er nu dat het steenkoolgebruik 'teruggebracht' moet worden, tot teleurstelling van veel andere landen.
Het akkoord wil de opwarming van de aarde blijven beperken tot 1,5 graden Celsius. Ook zullen de landen het gebruik van steenkool afbouwen. De eindverklaring werd op het allerlaatste moment nog afgezwakt, na kritiek van China en vooral India (bron HLN).
De belangrijkste overeenstemmingspunten op een rijtje:
• Steenkoolgebruik afbouwen. Concrete jaartallen worden niet vermeld en er gelden diverse voorwaarden. India weigerde aan het einde van de top om teksten over steenkool goed te keuren waarover de meeste landen het wel eens waren. Tot vlak voor de laatste sessie ging het in de teksten over “uitfaseren”. Dat werd “afbouwen”.
• Een einde maken aan “inefficiënte subsidies voor fossiele brandstoffen”. Dat het punt over fossiele brandstoffen het tot de eindtekst heeft gehaald, wordt onder meer door de Europese Unie als een belangrijke stap beschouwd.
• De opwarming van de aarde blijven beperken tot 1,5 graden Celsius. Dat is het meest ambitieuze doel uit het Klimaatakkoord van Parijs, dat dateert uit 2015. In de slotverklaring benadrukken alle landen dat de impact van klimaatverandering “veel lager” zal zijn bij anderhalve graad dan bij het vastgelegde maximum van 2 graden.
• De CO2-uitstoot verminderen. De landen moeten uiterlijk eind volgend jaar hun plannen daarvoor aanscherpen en in lijn brengen met de klimaatdoelen die in 2015 in Parijs werden afgesproken. Hierbij moet wel rekening worden gehouden met verschillende “nationale omstandigheden”.
Rond financiering werd onder meer afgesproken dat ontwikkelingslanden meer geld krijgen om zich aan te passen aan een opwarmende wereld. Ook moet de 100 miljard dollar (87 miljard euro) aan jaarlijkse hulp die eerder is beloofd voor de jaren tot 2025 nu echt worden geleverd. De landen vinden bovendien dat dat bedrag moet worden opgeschroefd.
Zaterdagavond 13 november 2021: voorzitter Sharma noemde de tekst waar nu overeenstemming over is "imperfect", maar een stap in de goede richting. Dat gevoel wordt breder gedeeld. Eurocommissaris Frans Timmermans noemde het resultaat zelfs "historisch".
Cop 26 Glasgow: het is nu wachten op de afsluiting
De voorzitter van de klimaattop in Glasgow, Alok Sharma, bevestigt dat er tot zeker zaterdagavond onderhandeld zal worden door de delegaties. Morgenochtend moet er een nieuwe conceptverklaring worden gepubliceerd. Daarover zal in de middag worden vergaderd.
Dag 13 van de klimaattop COP26 in Glasgow. Er is een eerste ontwerpakkoord op de Klimaattop in Glasgow gepresenteerd. De reacties op het document zijn verdeeld. Greenpeace noemt het document 'uitzonderlijk zwak'.
In de komende uren wordt een herschreven tekstvoorstel verwacht, waarin 'klimaatfinanciering' naar alle waarschijnlijkheid meer centraal zal komen te staan. Dat wil zeggen dat er meer aandacht komt voor hulp aan arme landen die het meest kwetsbaar zijn voor overstromingen, extreme droogte en de stijgende zeespiegel als gevolg van de opwarming van de aarde.
Rijke landen moeten "geld op tafel leggen" om in de laatste uren een doorbraak in de onderhandelingen in Glasgow te bewerkstelligen, vindt de Britse premier Johnson. Dat geld moet armere landen helpen om het gebruik van fossiele brandstoffen af te bouwen en zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering.
Het is uitdrukkelijk de bedoeling dat alle 197 landen die partij zijn bij het VN-klimaatverdrag zich scharen achter de slotverklaring.
Inmiddels is de klimaattop officieel afgelopen. De delegaties hadden op papier tot 18.00 uur lokale tijd om overeenstemming te bereiken over een slotverklaring, maar dat die deadline niet zou worden gehaald was al langer duidelijk. Het is niet duidelijk of er vanavond nog een deal komt, zoals de Britse voorzitter COP26, Alok Sharma hoopt, of dat er in het weekeinde verder wordt gesproken (NOS).
Vijftien landen en tal van bedrijven in de transportsector verspreid over de wereld stappen over op schoon zwaar wegvervoer. Op initiatief van Nederland zetten zij woensdag 10 november op de klimaattop in Glasgow hun handtekening onder de ambitie dat vanaf 2040 alle nieuwe vrachtwagens en bussen in hun land rijden zonder uitlaatgassen. Omdat vrachtwagens gemiddeld zo’n tien jaar rondrijden, is de overeenkomst een mooie stap om de uitstoot van broeikasgassen door vrachtwagens en bussen wereldwijd naar nul te krijgen in 2050. Lees verder https://www.duurzaam-onderneme...
Staatssecretaris Van Weyenberg presenteerde vandaag, 10 november 2021, een nieuwe overeenkomst voor zero emissie vrachtwagens en bussen op COP26: https://www.rijksoverheid.nl/d...
De landen die meteen met Nederland meedoen zijn het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Noorwegen, Oostenrijk, Turkije, Nieuw-Zeeland, Luxemburg, Finland, Canada, Chili, Zwitserland en Uruguay.
Ook bedrijven als Unilever, IKEA, Volvo, Scania, UPS, Amazon en Siemens hebben zich aangesloten. Verder hebben Schotland en Wales ook nog zelfstandig hun steun uitgesproken, net als New York, Delhi en het stedennetwerk C40, waar onder meer Amsterdam en Rotterdam lid van zijn. https://ukcop26.org/transport/
Maandag 8 november belooft Nederland tóch te stoppen met steun aan fossiele projecten in het buitenland. Het kabinet zet zijn handtekening alsnog onder een verklaring daartoe, zo heeft minister Tom de Bruijn (Handel en Ontwikkelingssamenwerking) in Glasgow bevestigd. Het gaat om een Brits initiatief dat vorige week donderdag op de klimaattop door zo'n twintig landen werd ondertekend.
Critici merkten vorige week op dat het demissionaire kabinet uit dezelfde partijen bestaat als het beoogde nieuwe kabinet en dat daarom net zo goed nu een besluit kan worden genomen. "De formerende partijen zijn hetzelfde. Dat maakte het net even iets makkelijker", erkent nu ook minister De Bruijn.
Kamerleden van onder meer GroenLinks, D66 en de Partij voor de Dieren (PvdD) zijn blij met de draai van het demissionaire kabinet. "De enige goede keuze", zegt D66-Kamerlid Boucke "We willen, moeten vooroplopen. En investeren in de toekomst in plaats van fossiele technieken en brandstoffen van de vorige eeuw." (NOS https://nos.nl/collectie/13871...)
Op de klimaatconferentie (COP26) in Glasgow hebben bijna honderd landen zich aangesloten bij een initiatief van de Europese Unie en de Verenigde Staten om de uitstoot van het zeer krachtige broeikasgas methaan tegen 2030 terug te dringen met 30 procent. Dat heeft Europees Commissievoorzitter Ursula van der Leyen dinsdag 2 november bekendgemaakt.
Von der Leyen zei dat methaan verantwoordelijk is voor ongeveer 30 procent van de opwarming van de aarde sinds de industriële revolutie. "Het is een van de krachtigste broeikasgassen", trad Biden haar bij. Volgens de Amerikaanse president vertegenwoordigen de ondertekenaars 70 procent van het wereldwijde bbp.
Wereldleiders zullen dinsdag op COP26 beloven de ontbossing tegen 2030 een halt toe te roepen om zo het klimaat te beschermen. Dat heeft de Britse regering, die gastheer is van de klimaatconferentie, aangekondigd.
De gezamenlijke verklaring zal worden aangenomen door meer dan 100 landen die 85 procent van de bossen in de wereld herbergen, waaronder het boreale woud in Canada, het Amazoneregenwoud in Brazilië en het regenwoud in het Congobekken. Onder de ondertekenaars bevinden zich Brazilië en Rusland, die bekritiseerd zijn omdat ze ontbossing op hun grondgebied versnellen. Ook de VS, China, Australië en Frankrijk ondertekenen de deal.
"Dit decennium is beslissend", was de boodschap van de Amerikaanse president Biden in zijn toespraak maandag 1 november tijdens de klimaattop. 'Glasgow' moet dienen als startpunt voor een "decennium van ambitie", sprak hij. "Het is moreel en economisch noodzakelijk om klimaatverandering aan te pakken." De bestaande maatregelen zijn volgens hem ontoereikend: "We hebben geen tijd om achterover te leunen (NOS)
In de speech van gastheer premier Johnson kwam naar voren dat er drastische stappen moeten worden gezet. "De kinderen van de toekomst zullen ons niet vergeven als we niets doen".
In Glasgow is 30 oktober de COP26 begonnen 'We kunnen ons niet permitteren om niets te doen', zei Eurocommissaris @TimmermansEU zondag in #buitenhof. 'We kunnen een heel hoog niveau van samenleving handhaven en tegelijkertijd klimaatneutraal leven organiseren', bekijk https://npostart.nl/POMS_AT_16683486
Tijdens deze samenkomst van tweehonderd landen worden afspraken gemaakt over het tegengaan van de opwarming van de aarde.
Tijdens deze klimaattop wordt gekeken of landen op de juiste koers zitten om de klimaatdoelen te halen. Ook zijn er per land nieuwe doelen ingediend.
Minister-president Rutte neemt op maandag 1 november deel aan COP26, de Klimaatconferentie van de Verenigde Naties.
Wat is een klimaattop?
De klimaattop is een jaarlijkse conferentie waarin landen samenkomen om te bespreken hoe ze klimaatverandering tegen kunnen gaan. Dit betreft alle landen die lid zijn van het Klimaatverdag van de Verenigde Naties (VN). De jaarlijkse bijeenkomst wordt ook wel ‘Conference Of the Parties’ (bijeenkomst van de leden) genoemd, oftewel: COP.
Omdat de klimaattop in Glasgow de 26e editie is, wordt deze ook wel aangeduid met COP26. Met circa 25.000 deeknemers uit 196 landen is het één van de grootste conferenties die ooit in Groot-Brittannië is gehouden. De start was zondag 30 oktober en duurt tot en met 12 november.
Het Verenigd Koninkrijk (VK) zette in aanloop van COP26 zijn beste beentje voor. Half oktober presenteerde de regering van premier Boris Johnson een 368 pagina’s dikke strategie om de netto uitstoot van broeikasgassen tot aan het jaar 2050 terug te brengen naar nul.
COP26 in Glasgow
Van 1 tot 12 november 2021 vindt de 26ste Conference of Parties (COP) van de United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) plaats in Glasgow. Tijdens deze klimaattop proberen de deelnemende landen de afspraken uit het akkoord van Parijs verder uit te werken. Het “Paris Rulebook” (de implementatierichtlijnen) zal daarmee afgerond worden.
Klimaattop COP26: waarom is dit belangrijk?
De opwarming van de aarde beperken tot minder dan 1,5 °C is volgens wetenschappers de beste manier om de planeet te redden van de desastreuze gevolgen van klimaatverandering.
Als de top in Glasgow een succes wordt, leggen alle landen in de wereld in een verdrag vast hoe ze er precies voor gaan zorgen dat de opwarming van de aarde binnen de perken blijft. Dan komen er harde afspraken per land, inclusief deadlines en bindende maatregelen.
Veel van de te nemen klimaatregelen zullen gericht op het terugbrengen van broeikasgassen, zogenaamde mitigatie maatregelen.
De gevolgen van klimaatverandering merken we op allerlei plaatsen in de natuur, in de stad en in de landbouw in Nederland. Het aanpassen aan de nieuwe omstandigheden is daarmee ook een belangrijk aspect van het klimaatbeleid.
Mitigatie en adaptatie worden nu vaak separaat aangepakt, terwijl een integrale benadering veel mogelijkheden biedt.
Aan de slag
WUR (universiteit Wageningen) heeft een sterk track record in mitigatie en adaptatie en in de combinatie, voorbeelden staan in het online Climate Solutions magazine.
Volg COP 26 in Glasgow op tv en internet
Op maandagavond 1 november verzorgt de NOS, in samenwerking met de WUR, een live televisie-uitzending over klimaatverandering en COP26.
Let's talk about Cop 26: https://www.facebook.com/pg/CO...
Volg via Facebook: https://www.facebook.com/group...
Bureau Buitenland - De COP26, 'de laatste kans voor de planeet': https://www.vpro.nl/programmas...