Gemeente en Politiek

Schriftelijke vragen over de invoering van de nieuwe Wet inburgering
Rubriek: Gemeente en Politiek
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: GroenLinks Amstelveen
Vanaf 1 januari 2022 zal de nieuwe Wet inburgering ingaan. De gemeenten worden dan verantwoordelijk voor de inburgering van nieuwkomers. In Het Parool van 10 november 2021 staat een artikel waarin aangegeven wordt dat grote steden zich zorgen maken over de positie van statushouders die vallen onder het falend oude systeem.
De statushouders die voor 1 januari 2022 een verblijfsvergunning kregen moeten inburgeren onder het oude stelsel. Maar het oude systeem resulteerde in slechte resultaten. In het nieuwe systeem regelt de gemeente niet alleen de taalcursus, maar ook de begeleiding en het zogenaamde ´ontzorgen´ van de statushouders. Vanaf 1 januari zullen er dus twee categorieën inburgeraars zijn: zij die vallen onder het nieuwe regime en zij die nog vallen onder het oude regime.
Vraag:
-Geldt ook in Amstelveen dat vanaf 1 januari er twee type inburgeraars zijn, nl. inburgeraars die vallen onder het oude systeem en inburgeraars die vallen onder het nieuwe systeem?
-Zo ja, hoe denkt het college deze ‘tweedeling’ op te heffen?
In een artikel uit Binnenlands Bestuur van 1 november 2021 staat dat de aanbesteding van de Onderwijsroute die 18- tot 28-jarige klaarstoomt voor een studie in de mbo of hoger onderwijs in Rotterdam net als elders in het land dreigt te mislukken. De aanbieders van de taalschakelprogramma´s schrijven niet in op de aanbesteding omdat ze het beschikbare budget ontoereikend vinden aldus dit artikel.
Vraag:
-Hoe verloopt de aanbesteding van de Onderwijsroute voor inburgeraars die onder de verantwoordelijkheid van Amstelveen vallen?