Zorg en Welzijn
Van vliegtuiglawaai niet slapen
Rubriek: Zorg en Welzijn
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: SchipholWatch/B
Ik ben misschien een beetje anders, maar heb ik daarom geen recht op een normaal leven? Doctor Sara slaapt met professionele gehoorbescherming. Toch schrikt ze met grote regelmaat tien keer per nacht wakker van bulderende vliegtuigen die met 65 decibel door haar slaapkamer denderen. “Ik voel me thuis niet veilig meer en sta totaal machteloos.”
Vanaf januari van dit jaar was de Zwanenburgbaan in onderhoud. “Tot eind april heb ik vijftig nachten nauwelijks kunnen slapen. Overdag is het helemaal niet te doen. Buiten meet ik regelmatig 87 decibel, mijn oude huisje trilt ervan. Binnen meet ik urenlang tussen de 67 en 70 decibel, draag ik oordoppen en heb ik yogamuziek op mijn koptelefoon. De vliegherrie put me volledig uit. Ik kan niet meer helder denken, laat staan plannen maken.”
Sara kijkt iedere avond voordat zij gaat slapen op de website van het Bewonersaanspreekpunt Schiphol (BAS). Ze controleert dan of de vliegtuigen starten op de Kaagbaan en landen op de Polderbaan, want dan pas kan zij naar bed. Is dat niet het geval, dan verkast zij naar de bank in haar woonkamer.
“Maar niet te vroeg, want dan zijn ze nog bezig op de Aalsmeerbaan en hoor ik het starten heel erg. Dat is een soort gedreun waar ik onrustig van word. Dus als ik geluk heb kan ik tussen elf uur ‘s avonds en vijf uur ‘s ochtends slapen. Liever slaap ik eerder en langer, maar dat lukt me heel vaak niet.”
Van de ene op de andere dag onleefbaar
Sara woont al haar hele leven in Amstelveen, ook een tijd langs een drukke weg. Dus toen zij in 2015 naar een mooi plekje aan de rand van de stad verhuisde, wist ze dat er af en toe ‘s avonds een vliegtuig over zou komen.
“De eerste jaren was dat prima te doen. Als de dag van gisteren herinner ik me dat ik in zomer van 2017 heel gelukkig in mijn tuin zat en er een vliegtuig laag overkwam, en toen nog een en nog een. De een na de ander, dat ging de hele zomer zo door. Bleek dat eerst de Kaagbaan en daarna de Polderbaan weken in onderhoud was. Vanaf dat moment werd het hier voor mij onleefbaar.”
Foto: Schipholwatch